Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako sigurno boraviti na suncu? Preplanulost nije znak zdravlja

Piše dr. Ivo Belan

Kad bi nas netko zapitao koliko se izlažemo suncu, velika ve­ćina od nas počela bi zbrajati vrijeme sunčajući se na nekoj terasi, bal­konu ili obali jezera, rijeke ili mora. Međutim, ne smijemo zaboraviti da se suncu izlažemo mnogo češće i duže nego što mislimo. Što je s onim vremenom dok satima promatramo svoje dijete u igri na dječjem igralištu, što je s kupovinom sat – dva na otvorenoj tržnici ili dok uređujemo vrt ili vinograd? To se vrijeme provedeno na suncu uglavnom ne uzima u obzir. A možda je upravo to vrijeme, iako toga niste ni svjesni, kada primate više sunčanih zraka i kada je vaša osjetljiva koža izložena dodatnim doza­ma ultravioletnog svjetla, što može dovesti do pojave raka kože.

Usprkos činjenici da smo svjedoci epidemije raka kože (samo u Americi oko pola milijuna novih slučajeva godišnje), većina ljudi još uvijek smatra preplanulu, potamnjelu kožu znakom zdravlja. Ovdje treba odmah istaknuti da je upotrebom zaštitnih sredstava za kožu i uz neke mje­re opreza skoro potpuno moguće spriječiti rak kože. Sve što trebate činiti je izbjeći sunce, koliko je to moguće.

Najčešći i izlječivi oblici raka kože uzrokovani su prekomjernim izlaganjem ultraljubičastim zrakama iz sunčevog svijetla. Te zrake kra­tke valne dužine najjače su izražene između 10 sati ujutro i dva poslijepo­dne.

Najopasniji oblik kožnog raka je zloćudni melanom, koji je od­govoran za 75 posto svih smrtnih slučajeva od raka kože. Učestalost melanoma raste brže nego bilo kojeg drugog oblika raka u organizmu. Danas postoje uvjerljivi dokazi da izla­ganje suncu – posebno ono kratkotrajnije, intenzivnije izlaganje onih želj­nih sunčanja u svrhu rekreacije, a manje ono dugotrajno, profesionalno izlaganje (poljoprivrednici, ribari) – može biti povezano sa pojavom melanoma. Niz studija je pokazao da jednostavna upotreba zaštitnih sredstava za kožu (s visokim faktorom zaštite) u djece može smanjiti rizik raka kože za 78 posto i može sniziti rizik od pojava zloćudnog melanoma tijekom čitavog života. Ako ste se u djetinjstvu i sunčali puno, još uvijek može­te smanjiti rizik od raka kože (ne melanoma) za 88 do 91 posto ako izbje­gavate sunce ili upotrebljavate zaštitna sredstva sada, kao odrasla osoba.

Evo što dermatolozi savjetuju:

Vodite neku vrstu evidencije – dnevnik sunčanja. Preporučuje se zapisati koliko ste dugo bili izloženi suncu. Plaža nije jedino mjesto gdje možete zaraditi sunčeve opekotine. Iste takve opekotine mogu se zaraditi i na skijanju.

Stavite zaštitno sredstvo na kožu, bez obzira na to što radite. Stavite ga 15 minuta do 2 sata prije izlaganju suncu.

Nosite odgovarajuću odjeću. Većina stručnjaka savjetuje pokriti tijelo što je više moguće ako je vjerojatno da ćete se malo više peći na suncu. Praksa je pokazala da pamučna odjeća pruža veću zaštitu nego sintetska odjeća i da su tamne nijanse odjeće bolje od svijetlih.

Jedite više žutog i zelenog povrća i voća. Nema još konačnih dokaza, ali vitamin A i beta karoten u takvom povrću i voću mogu pomoći u preven­ciji raka kože.

Nemojte vjerovati nekim pričama o kožnom raku. Ne morate biti plavokosi i imati plave oči da biste oboljeli od raka kože, premda su rizici ipak veći ako ste upravo takvi.

Na koncu, iako je većina oblika kožnog raka izlječiva (čak i melanomi imaju visok postotak izlječenja ako su otkriveni rano), ipak ta se oboljenja ne smiju uzeti olako. Odstraniti rak kože nije isto kao i skinuti zubni kamenac. Kožni rak je ozbiljna bolest i takvim ga treba shvatiti, tim više što ima veliku sklonost da se ponovno pojavi.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati