Zabava

Kako su bakine krafne uvijek bile tako mekane? Tajna se krije u jednom sastojku koji svi imamo kod kuće

Bakine krafne često su bile savršeno mekane i prozračne te gotovo da nisu upijale puno ulja. Dok smo već navikli da se u tijesto dodaju prašak za pecivo ili soda bikarbonu kako bi se smanjilo upijanje masnoće, prava tajna starih baka leži u sasvim nesvakidašnjem dodatku, alkoholu.

Samo jedna mala žlica jačeg alkohola, kao votke ili konjaka, može posve promijeniti strukturu tijesta. Alkohol, iako dodan u maloj količini, pomaže da tijesto bude čvršće i „zbijenije“, ali istovremeno dovoljno lagano da ostane prozračno. Štoviše, tijekom prženja taj alkohol isparava, što dodatno doprinosi tome da površina krafni „zatvori“ pore, na taj način sprječava prodor viška ulja i omogućuje da krafne ostanu manje masne.

Osim toga, alkohol može utjecati na razvoj glutena u tijestu – manja aktivnost glutena znači mekšu i nježniju strukturu tijesta. Na kraju, kombinacija dobro zagrijanog ulja za prženje, pravilnog dizanja tijesta i upravo te malene količine alkohola čini da krafne ispadaju onakve kakve ćemo pamtiti: pune djetinjeg šarma, mirisne, slatke i istinski „bakine“, piše N1.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Osuđen je uvjetno

Mladi divljak savinuo rampu kraj škole

Misli na zdravlje

Najbolji lijek za kolesterol i probavne tegobe je ovo neobično povrće koje na tržnici nitko ne kupuje

Zauvijek ostao bez vozila

Zaustavili ga pa mu oduzeli auto