Bakine krafne često su bile savršeno mekane i prozračne te gotovo da nisu upijale puno ulja. Dok smo već navikli da se u tijesto dodaju prašak za pecivo ili soda bikarbonu kako bi se smanjilo upijanje masnoće, prava tajna starih baka leži u sasvim nesvakidašnjem dodatku, alkoholu.
Samo jedna mala žlica jačeg alkohola, kao votke ili konjaka, može posve promijeniti strukturu tijesta. Alkohol, iako dodan u maloj količini, pomaže da tijesto bude čvršće i „zbijenije“, ali istovremeno dovoljno lagano da ostane prozračno. Štoviše, tijekom prženja taj alkohol isparava, što dodatno doprinosi tome da površina krafni „zatvori“ pore, na taj način sprječava prodor viška ulja i omogućuje da krafne ostanu manje masne.
Osim toga, alkohol može utjecati na razvoj glutena u tijestu – manja aktivnost glutena znači mekšu i nježniju strukturu tijesta. Na kraju, kombinacija dobro zagrijanog ulja za prženje, pravilnog dizanja tijesta i upravo te malene količine alkohola čini da krafne ispadaju onakve kakve ćemo pamtiti: pune djetinjeg šarma, mirisne, slatke i istinski „bakine“, piše N1.
FOTO ilustracija
