Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako žive podravski umirovljenici: “Mirovine su nikakve, ali ne dam da me to izjeda…”

Kakvo je tjelesno i mentalno zdravlje naših umirovljenika, što ih muči u životu i kako su zadovoljni kvalitetom života… Sve su to bila pitanja u zanimljivoj anketi umirovljeničke populacije koja je napravljena u sklopu ankete projekta Volonter penzioner koji se provodi u županijskom Savjetovalištu za prevenciju težine i debljine i zaštitu mentalnog zdravlja.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U anketi u kojoj je sudjelovalo 50 starijih, uz nešto više žena, otkriveno je kako je zdravstveno najveći problem visoki krvni tlak te da im je osjećaj dobrog psihičkog zdravlja najvažniji. Anketiranje je trajalo godinu dana, a najviše su u postotcima, oko 30 posto, odgovarale osobe od 70 do 74 godine.

Razgovarali smo protekli tjedan s nekoliko naših umirovljenika koji nisu sudjelovali u anketi, no imali su mnogo toga za reći o ovoj temi.

Borivoj Milivojević

– S obzirom na godine, mogu reći da me zdravlje dobro služi, pogotovo jer mogu bez ičije pomoći otići u grad. Ne zamaram se previše inflacijom jer znam da ću uvijek naći način da preživim iz mjeseca u mjesec. Najvažnije mi je da mogu sam o sebi voditi brigu – rekao nam je Borivoj Milivojević, dok je Štefica Brozović među onima koji su sretni i skromni.

Štefica Brozović

– Mogu reći da uživam u umirovljeničkim danima i da nemam nikakvih zdravstvenih problema. Oduvijek se „pokrivam“ onoliko koliko mi je „poplun dugačak“ i uopće se ne želim opterećivati inflacijom niti dozvoliti da mi to kvari svakodnevicu – priča nam Štefica Brozović.

Anketa je otkrila i da čak gotovo polovica, otprilike 46 posto umirovljenika živi samo, a ostali u raznim kombinacijama. Prema stupnju obrazovanja, 52 posto ih ima završeno srednjoškolsko obrazovanje, 22 posto završenu osnovnu školu, a 14 posto završenu višu školu i 12 posto fakultet.

– Većina umirovljenika misli da je njihovo zdravstveno stanje dobro (74 posto) i jako dobro (12 posto), a tek 14 posto misli da je loše. Od bolesti, najučestaliji je visoki krvni tlak s udjelom od 70-ak posto, dok poteškoće s lokomotornim sustavom ima 30 posto, a duševne bolesti njih šest posto – navode u anketi i dodaju kako proizlazi da svaki ima više bolesti s kojima se mora nositi i živjeti, odnosno svaki ima prosječno tri bolesti.

Kad je riječ o psihičkom stanju, umirovljenicima je najvažnije imati pozitivne emocije i osjećaje dobrog psihičkog stanja. Njihova prehrana, dalo bi se zaključiti, mnogo je zdravija i bolja od prosjeka.  

– Samo osam posto umirovljenika izjavljuje da jede masnu hranu. Zdravo se hrani 74 posto njih, a 18 posto jako zdravo. Ručak im je redovan obrok i nitko ga ne propušta, dok 16 posto njih jede samo dvaput dnevno – doznajemo u anketi u kojoj se ističe kako je od njih svaki četvrti pušač, a od nepušača njih četvrtina pušila je u mladosti.

Dobra je vijest i da gotovo svakodnevno alkohol pije njih tek dva posto, a tri puta tjedno skoro desetina ispitanih, no tek jednu ili dvije čaše pića.

-Usporedbom prosječne ocjene bavljenja aktivnostima podaci nam pokazuju da umirovljenici dobar dio slobodnog vremena provode tako da šeću i vježbaju, pričaju s prijateljima ili susjedima, zatim da gledaju TV ili slušaju radio. Najmanje im je u slobodno vrijeme zastupljena aktivnost rješavanja školskih zadaća s unučadi – poručili su u anketi.

Slaveko Capek

Slavko Capek među onima je koji osjećaju posljedice pandemije.

-Otkako sam prebolio koronu osjećam posljedice na zdravlju, ali nekako guram. Malo me zabrinjava i ova situacija jer mi osjećamo posljedice rata Rusije i Ukrajine. Teško mi je reći održava li se ta zabrinutost i na moje zdravlje.

Viktorija Vugrinec ističe da je zdravlje, za njene godine, solidno služi i ne smije se previše žaliti. Potvrdila je da ju cijena života ipak „malo zabrinjava“.

Viktorija Vugrinec

– Naše mirovine ne prate rast životnih troškova, ali ipak ne dopuštam da me to previše izjeda, a samim time šteti zdravlju. (db, ib)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid

đurđevački limitator

Kamioni šodra budu nas saranili


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati