Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kalnik najbolji od 428 općina po rastu prihoda, u top 10 ušla i Pitomača

Jedna se naša općina našla u samom vrhu od 428 hrvatskih općina po rastu prihoda u 2021. godini. Možda se nekome čini čudno, no nije, radi se o pitoresknoj prigorskoj općini Kalnik. Naime, kalnički je proračun lani zabilježio rast od čak 188 posto, s 3,6 milijuna u 2020. na 10,4 milijuna lani. 

Ova priča objavljena je u tiskanom izdanju Podravskog lista

Usporedbe radi, druga je općina Ravna Gora u Primorsko-goranskoj županiji s rastom prihoda od          126,7 posto, dok su iznad stotke jedino još Selca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U top 10 takvih općina Kalnik je jedina s područja Koprivničko-križevačke županije. Dodajmo i kako je Kalnik na četvrtom mjestu po suficitu proračuna u lanjskoj godini, s iznosom od 6,8 milijuna kuna. No, taj podatak i ne bi bio za pretjeranu pohvalu s obzirom na to da bi proračunska godina trebala završiti na pozitivnoj nuli. Kalničani su lani, naime, imali rashode od 3,6 milijuna kuna, a prihode spomenutih 10,4 milijuna, što govori kako se planirani projekti nisu izvršili kako je bilo i planirano, a za koje su osigurana sredstva. Lani su im, dodajmo, transferirana značajna sredstva iz EU i iz drugih proračuna, čak 8,5 milijuna kuna. Primjerice, prihodi od poreza bili su tek 12,25 posto proračuna – 1,26 milijuna kuna.

Kalnik je također na drugom mjestu u zemlji po suficitu u odnosu na broj stanovnika, a ima ih 1170. On iznosi 5772 kune po stanovniku. Međutim, nema na listi deset najboljih nijedne naše općine kad se gleda ukupni prihod proračuna po stanovniku. Tu su najbolji Perušić u Ličko-senjskoj s 24.156 kuna te Bale u Istarskoj županiji s 21.444 kuna po stanovniku.

Podaci su to objavljeni na portalu načelnik.hr, no prema podacima o izvršenju proračuna na općinskim stranicama, sasvim druga priča. Navodi se kako su rashodi i izdaci kombinirano 9,8 milijuna kuna te da je višak tekuće godine bio „tek“ 545.000 kuna, čime se pokrio prethodni manjak od 845.000 kuna, a u 2022. preneseno još 300.000 kuna minusa. Načelnik Krunoslav Đurec ističe kako je vlast nakon odlaska Mladena Kešera preuzeo lani i da im je trebalo dosta vremena da dovrše neke njegove projekte, neke, kako kaže, potpuno besmislene. Ni on nije znao točno reći odakle su „vukli“ gornje podatke, no dodaje kako je proračun sad stabilan i ove su godine planirali oko 4,5 milijuna prihoda. 

Kruno Đurec, načelnik općine Kalnik

Inače, u top 10 hrvatskih općina po ukupnim prihodima na deseto mjesto smjestila se Pitomača s 40,6 milijuna kuna prihoda. Za usporedbu, najjača hrvatska općina po prihodima je Medulin s čak 84 milijuna kuna. Primjerice, Grad Đurđevac lani je planirao proračun u iznosu 106 milijuna kuna, od čega je čak 56 posto bilo pomoći iz EU financiranja, tek 26 posto izvorni prihodi. Dodajmo i kako su kod 258 općina u Hrvatskoj prihodi lani rasli, tek u jednoj su bili isti, a u ostalima su padali. Suficit je imalo 174 općina, dok su ostali bili u minusu.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI