Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
s nasljedstvom stigla i nevolja

Katica je od majke nasljedila dva grobna mjesta, ali ubrzo joj je na kućnu adresu stigla uznemirujuća pošta…

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kao da gubitak majke Katici iz okolice Križevaca nije bio dovoljan stres sam po sebi, ona je bila primorana proći kroz pravu sudsku trakavicu, koju je na kraju izgubila i to samo zbog dva grobna mjesta. Katičina majka umrla je 2007. godine, i kako inače to biva, uslijedila je ostavinska rasprava. Radilo se o vrlo skromnoj imovini, svega dva mjesta na križevačkom groblju.

Katarina, kako izgleda, nije bila svjesna da će uz spomenutu imovinu naslijediti i dugove, koji, realno je zaključiti, premašuju vrijednost nevelike imovine koja joj je pripala nakon rasprave. Kada je na ostavinskoj raspravi prihvatila nasljedstvo majke, prihvatila je i poveći dug. Iz nepoznatih razloga, njena majka prije smrti nije namirila tražbinu iz 2005. godine, a to nije učinio ni netko drugi. Radi se o iznosu od 18.087,56 kuna koje je potraživalo Croatia osiguranje. Nedugo nakon ostavinske rasprave Katici je na kućnu adresu došla vrlo uznemirujuća pošta,  Finino rješenje o ovrsi, koje je spomenuto osiguranje pokrenulo, budući da je sada novi vlasnik grobnog mjesta, ali i duga, te da Katica posjeduje neku imovinu koja se može ovršiti, što je prije, izgleda, bilo nemoguće.

Tako je presudio Općinski sud u Koprivnici, na zahtjev Fine. Katica je, naravno, smatrala da nije dužna platiti sve majčine dugove s obzirom na to da je od pokojne naslijedila tek suvlasničke dijelove prava korištenja dva grobna mjesta na Gradskom groblju u Križevcima za koje ona smatra da je vrijednost nula kuna, budući da grobna mjesta nisu njeno vlasništvo, već ona ima samo pravo korištenja. Katica se tada na presudu Općinskog suda u Koprivnici žalila na bjelovarski Općinski sud. Na njenu žalost, bez uspjeha.
S druge strane, tuženik u ovom slučaju, spomenuto osiguranje, od nje zahtijeva plaćanje te iste tražbine sa zakonskim kamatama i navodi kako je korištenje grobnog mjesta imovinsko pravo koje ima vrijednost.

Naime, kako su oni odgovorili u svom odgovoru na tužbu, Zakon o nasljeđivanju propisuje da nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove od visine vrijednosti naslijeđene imovine. Također Zakon o grobljima govori kako korištenje grobnog mjesta stječu njegovi nasljednici. Stoga je sud odbio Katičin tužbeni zahtjev, no u obrazloženju presude nigdje ne stoji kako je došlo do zaključaka da pravo korištenja dvaju grobnih mjesta ima toliku vrijednost.

– Tužiteljica je tuženiku dužna sukladno tuženikovom zahtjevu iz odgovora na tužbu naknaditi parničke troškove u ukupnom iznosu od 165,90 eura te nadoknaditi dug – poručili su Katici iz Općinskog suda u Bjelovaru.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

KRVAV KRAJ DRUŽENJA U KRIŽEVCIMA

Doznajemo: Tri se pijana “prijatelja” izbola noževima, jedan je u teškom stanju

KOPRIVNIČKI PLAC

VIDEO Stigli prvi kesteni, skuplji su od kilograma svinjske vratine

KOMING IMA 130 DANA

FOTO/VIDEO Stigli strojevi, počelo uređenje igrališta kojeg s nestrpljenjem očekujemo

Posao nude i na sjeveru hrvatske

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj traži više od 100 radnika

nepravomoćno JE osuđen NA ČETIRI GODINE ZATVORA

Mladić vlastitu majku (44) kuhinjskim nožem ubo u trbuh

Šokantno razbojništvo u centru KOPRIVNICe

FOTO Nemoćnog ljekarnika vezala su i opljačkala dva poznata DJ-a!?

Upišite pojam koji želite pretraživati