Kupus je jedna od najčešćih i najdostupnijih namirnica na našim tržnicama. Pripada porodici kupusnjača, zajedno s keljom, brokulom, cvjetačom i prokulicama. Riječ je o povrću koje se u našim krajevima uzgaja stoljećima, a osobito je cijenjeno u jesenskim i zimskim mjesecima.
Sezona svježeg kupusa započinje krajem ljeta, a u punom je jeku tijekom rujna, listopada i studenoga. Upravo tada na tržnicama dominiraju glavice domaćeg kupusa koje donose mali proizvođači, “babice”, pa su cijene povoljne i dostupne svima. Osim svježeg kupusa, u ovo vrijeme počinje i kiseljenje, pa su bačve s kiselim kupusom uobičajen prizor na štandovima. Kupus je osnovna namirnica za zimnicu i nezaobilazan sastojak jela poput sarme, variva i salata.
Osim što je cjenovno pristupačan i lako dostupan, kupus ima i značajna zdravstvena svojstva. Bogat je vlaknima, vitaminom C, antioksidansima i fitosterolima. Vlakna pomažu smanjenju apsorpcije kolesterola u crijevima, dok biljni steroli djeluju tako da “natječu” kolesterol i smanjuju njegovu razinu u krvi. Na taj način redovita konzumacija kupusa, bilo sirovog, kuhanog ili fermentiranog, može doprinijeti snižavanju lošeg (LDL) kolesterola.
Konzumacija kupusa posebno je vrijedna u obliku salata od svježeg kupusa s malo maslinova ulja i limuna, jer se tada unosi najviše vitamina i vlakana. Kiseli kupus dodatno donosi probiotike koji pozitivno djeluju na crijevnu floru i metabolizam masti. Upravo zato nutricionisti ga preporučuju kao jednostavan, jeftin i učinkovit način podrške zdravlju srca i krvnih žila.
FOTO arhiva