Iako se često zanemaruje u korist “modernijih” zdravih namirnica, kupus se pokazuje kao nutritivno izuzetno vrijedan i koristan za zdravlje, a uz to je i vrlo pristupačan te košta otprilike 1 euro.
Kupus obiluje prehrambenim vlaknima te je izvrstan izvor važnih vitamina i minerala. Samo jedna šalica sjeckanog kupusa osigurava polovicu preporučene dnevne doze vitamina K, trećinu vitamina C i desetinu folne kiseline. Osim toga, sadrži i manje količine mangana, vitamina B6, kalcija, kalija, vitamina A, željeza i riboflavina. Pripada skupini povrća koje ima dokazano pozitivno djelovanje na zdravlje, uključujući smanjenje rizika od raka i srčanih bolesti te protuupalni učinak. Crveni i ljubičasti kupus posebno su korisni jer sadrže antocijane, biljne pigmente povezane sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih problema.
Uz to, kupus može pomoći u regulaciji razine kolesterola. Njegova topiva vlakna vežu se za kolesterol u probavnom sustavu i sprječavaju njegov ulazak u krvotok. Tako je često podcijenjen, kupus je vrlo prilagodljiv u pripremi. Može se koristiti u salatama, juhama, varivima ili kao prilog. Jedini potencijalni nedostatak je mogućnost nadutosti ako se konzumira u velikim količinama, zbog visokog udjela vlakana, piše Zagorje.com
FOTO ilustracija