jeste li znali?

Kilogram ovog začina košta preko 100 eura, a njegov je uzgoj ustvari vrlo jednostavan

Origano je višegodišnja biljka porijeklom iz mediteranskog područja koja se može uspješno uzgajati i na sjeveru Hrvatske, unatoč kontinentalnoj klimi. Biljka je otporna na hladnije temperature i može podnijeti zime s temperaturama do oko minus petnaest stupnjeva Celzija, no mlade biljke prve godine mogu zahtijevati zaštitu tijekom najhladnijih mjeseci. Origano najbolje uspijeva na sunčanim i toplim položajima, ali može preživjeti i na manje osunčanim površinama. Tlo u kojem se sadi treba biti propusno i lagano, s pH vrijednošću između šest i sedam, a previše teška i vlažna tla mogu dovesti do truljenja korijena. Biljka je tolerantna na siromašnija tla i ne zahtijeva intenzivnu gnojidbu, iako je povremena prihrana organskog ili mineralnog gnojiva korisna za postizanje boljeg prinosa. Origano se može uzgajati iz sjemena ili presadnica, a razmak između biljaka treba biti oko trideset do četrdeset centimetara kako bi se osigurao dovoljan prostor za rast.

Zalijevanje treba biti umjereno, osobito tijekom sušnih razdoblja, jer prekomjerna vlaga može štetiti biljci. Prvi značajniji prinos može se očekivati već prve godine, dok puna produktivnost dolazi u drugoj ili trećoj godini kada biljka formira snažniji korijen i veću količinu stabljika i listova. Berba origana provodi se od proljeća do jeseni, a stabljike i listovi se nakon berbe suše kako bi se osigurala dugotrajna upotreba i zadržala kvaliteta. Sušeni origano koristi se kao začin u kulinarstvu, a njegova cijena na tržištu je znatno viša nego kod svježeg proizvoda. Maloprodajna cijena sušenog origana često prelazi sto eura po kilogramu, posebno kada se radi o kvalitetnom i certificiranom organskom proizvodu. Razlog tome je što tijekom sušenja biljka gubi između osamdeset i osamdeset pet posto težine, pa je kilogram sušenog proizvoda ekvivalentan velikoj količini svježeg origana s polja.

Zbog visokih tržišnih cijena i relativno jednostavnog uzgoja, origano predstavlja vrlo profitabilnu kulturu za sjever Hrvatske, pogotovo ako se uzgaja na otvorenom s minimalnom potrebom za dodatnom zaštitom ili u plasteniku koji može produžiti sezonu rasta i povećati prinos.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Na jezeru Lešće

Ulovljeno gotovo 300 kilograma ribe, najveći šaran težio 13 i pol kilograma

OSTVARILI SAN NAKON GODINA ŽELJA I PLANIRANJA

Latice kupile kuću koju će mnogi nazivati domom, trebaju pomoć građana

ČUDESNA VJEŠTINA

VIDEO Dabrovi izgradili branu i razveselili ribiče