Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vinogorja sve popularnija

Klijeti na boljim lokacijama poskupjele i do 40 posto

Đurđevačko vinogorje postalo je sve popularnije za kupnju vikendica zbog izgrađene infrastrukture, a i dosta vinogradara klijeti koristi u turističke svrhe, bilo kroz kušaonice i prostore za razne proslave ili uređenje smještajnih kapaciteta s obzirom na to da su obronci Bilogore sve popularniji među turistima i izletnicima. 

Prije desetak godina bez problema se u đurđevačkom vinogorju starija klijet mogla kupiti za 5000 eura. Cijene su u đurđevačkom vinogorju rasle i prije inflacije upravo zbog činjenice da većina brjegova ima vodovodnu mrežu. Prije šest godina gradska vlast počela je ulagati i u asfaltiranje putova pa je većina brjegova dobila i asfalt, što vlasnicima koji se odluče na prodaju klijeti služi kao dodatni „adut“ za podizanje cijene. Tako je i prije inflacije cijena klijeti u đurđevačkom vinogorju rasla i za starije klijeti se skoro udvostručila. Na cijenu se, kažu nam dobro upućeni vinogradari, odražava i činjenica da je sve manje onih kojih žele prodati svoje klijeti jer vide priliku za pokretanje dodatnih izvora prihoda kroz uključivanje u turističku ponudu. 

Đurđevačko vinogorje postalo je sve popularnije za kupnju klijeti zbog izgrađene infrastrukture

U oglasima smo pronašli da se trenutno prodaje jedna klijet nedaleko od Budrovca. Za vinograd ukupne površine 5460 četvornih metara s klijeti od 17 četvornih metara koja ima terasu i podrum vlasnik traži 15.000 eura. To imanje ima i drvenu kućicu, sjenicu za 20 osoba, pečenjaru, kontejner za alat te voćnjak pa vlasnik Davor ističe da je 15.000 eura realna cijena. 

– Porijeklom sam iz Podravine, ali već duže živim u Zagrebu, a kako zbog godina više ne mogu voditi brigu o vinogradu, odlučio sam se za prodaju. Ima upita potencijalnih kupaca pa vjerujem da ću uspjeti prodati klijet i dobiti traženi iznos. S obzirom na sve klijeti na boljim lokacijama poskupjele su za 40 posto pa sam i ja tome prilagodio cijenu – kaže nam Davor. 

Marijanko Ređep, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, ističe da rast cijena klijeti zapravo prati rast cijena kuća i građevinskih zemljišta jer su vinogorja postala sve popularnija ne samo za vikendice, nego i kao stalno mjesto stanovanja. – Na vinogorjima oko Čepelovca desetak prodanih klijeti novi su vlasnici iskoristili kao novo mjesto prebivališta. Ta imanja imaju svu potrebnu infrastrukturu pa ako je i sam objekt dovoljno velik, idealno je mjesto za život. Naša su vinogorja sve popularnija među turistima i izletnicima pa se i to jednim dijelom odražava na cijenu ako se netko odluči na prodaju klijeti. Ako onome tko prodaje klijet nije hitno potreban novac, onda za svoje imanje sigurno može dobiti i do 40 posto više novca nego prije godinu dana.  – zaključio je Marijanko Ređep.

Marijanko Ređep predsjednik đurđevačke Udruge vinogradara i voćara

FOTO: Darko Imbriša

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI