Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OKO 155 EURA PO UTAKMICI

Klubovi za suce i delegate izdvajaju više od 2000 eura po sezoni

Najmanje 155 eura županijski klubovi moraju izdvojiti za suce i delegate po prvenstvenoj utakmici. Još kada se tome pribroje putni troškovi, koji u prosjeku koštaju 10 centi po kilometru koji suci i delegati moraju prevaliti, dolazimo do još veće brojke, koja bi, preračunato u nedavno ukinutu valutu, iznosila i više od 1200 kuna po utakmici. Službene su to cijene cjenika usluga županijskog Nogometnog saveza, objavljenog nedavno u službenom glasilu Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije. O tome koliko suci mogu zaraditi na utakmicama kod nas pisali smo nedavno, a tada smo naveli kako je cijena za glavnog nogometnog suca po utakmici u Prvoj županijskoj ligi oko 350 kuna.

Prema novom cjeniku ona iznosi 50 eura, što je, kada se usporedi sa starom cijenom, ipak nešto veći izdatak. Slično je i s pomoćnim sucima i delegatima, za koje sada klubovi moraju izdvojiti 35 eura u odnosu na prijašnjih 250 kuna. Radi se o troškovima na tjednoj bazi za vrijeme aktivne sezone, čemu se još pridružuju godišnje članarine, kako za klubove da bi se uopće registrirali za natjecanje u određenom rangu, tako i za igrače, čija cijena registracije također varira od lige do lige. Tako, primjerice, Slaven Belupo mora izdvojiti 800 eura za Supersport HNL, dok je za rang niže i cijena niža za sto eura. Klubovi koji igraju u Drugoj HNL izdvajaju 530 eura, a trećeligaši (zapravo četvrti u rangu) plaćaju 400 eura.

Spomenimo kako je cijena za klubove regionalnih liga, konkretno Četvrte NL, izjednačena s Prvom županijskom, te ona iznosi 265 eura po klubu. Županijski drugoligaši plaćaju 200 eura, trećeligaši 105, a klubovi posljednje, Četvrte županijske lige, izdvajaju tek 65 eura. No, kad se sve zbroji, jedan prvožupanijski klub za suce i delegate po sezoni mora izdvojiti najmanje 2015 eura, odnosno u onim utakmicama koje igraju kod kuće. Istaknimo kako u tu cijenu nisu uračunati i putni troškovi. Još kada u to ubrojimo prijateljske utakmice i one mlađih kategorija, gdje je cijena za suce nešto manja, svakako dolazimo i do većih iznosa. U razgovoru s nekim od predsjednika županijskih klubova doznali smo kako su troškovi za organizaciju utakmica općenito unazad nekoliko godina vidno porasli, dok su izvori financiranja bili i ostali jednakih iznosa.

– Kao i inače, snalazimo se, bilo putem sponzora, donacija ili vlastitih sredstava samih članova. Financijsku podršku imamo i od Općine, koja je svih ovih godina jednakog iznosa, dok su troškovi iz godine u godinu sve veći – rekao je novopečeni predsjednik đelekovečkog Osvita Saša Petak, nadodavši kako ne bi bilo loše da i Savez izađe na neki način ususret, da olakša rad amaterskim sportskim klubovima. Neven Golubić, predsjednik Kalinovca, ističe kako će nove „tarife“ klubovima u prosjeku povećati troškove za 30-ak eura po utakmici, što i nije tako strašno. No, većina klubova, dodaje on, muku muči s pokrivanjem troškova jer prihodi od prodanih ulaznica nisu dovoljni za izdvajanja za suce i delegate.

– U Kalinovcu godinama ne možemo računati na veliku podršku mještana. Više nam dolaze gledatelji iz okolnih sredina nego naši domaći pa smo mi u rang onih klubova koji ne mogu podmiriti troškove utakmice kroz ulaznice. Ipak, imamo podršku Općine pa se nadamo da će nam oni osigurati potrebna sredstva jer su porasla izdvajanja i za članarine po igraču – kaže Neven Golubić.

Zlatko Šimčić, povjerenik za suđenje županijskog Nogometnog saveza, ističe pak kako je i dalje u našoj županiji izražen nedostatak sudaca, bez obzira na to što suđenje može biti dobar izvor dodatne zarade.

– Dobili smo pet novih mladih sudaca, tako da nas sad ima oko 50 i nekako ćemo izgurati i ovu polusezonu. No, i dalje je mali broj onih koji se žele baviti suđenjem, a očito isti problem muči i igrački kadar, jer sve više klubova poseže za igračima iz Zagreba, kao i strancima. Po vikendu sudac može zaraditi i po 100 do 150 eura, no ni to očito nije privlačno u traženju novih sudaca – kaže Zlatko Šimčić.

Na taj problem ukazuje i predsjednik županijskog Nogometnog saveza, Robert Markulin, istaknuvši kako se tek radi o neznatnom povećanju cijena.

– One nisu mijenjane zadnjih desetak godina. Kao i drugi savezi u našoj široj okolini, imamo problem s manjkom sudaca, što nam govori da naknade nisu takve da bi potaknule mlade ljude da se time bave – navodi Markulin,

istaknuvši kako iz Saveza nastoje pomagati klubovima koliko je to moguće, uz napomenu kako je i proračun saveza ograničen: – U zadnjih nekoliko godina imali smo nekoliko akcija pomoći svim županijskim klubovima, bilo u vidu nabavke lopti, izmjene starih i postavljanja novih aluminijskih golova, pomoći s radu s mlađim kategorijama i s time će se nastaviti i dalje – zaključuje Markulin, podsjetivši pritom kako troškove natjecanja snose klubovi, što je i jedan od osnovnih uvjeta za igranje.

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

RASPISAN NATJEČAJ ZA SANACIJU TRAVNJAKA

Još dvije utakmice i hibrid odlazi u povijest. Za Slaven je bio vrlo nesretan zadnjih godina…

taman pred međusobni okršaj

Cvetkovčani već hlade šampanjac. Glavnom rivalu oduzeta tri boda zbog nevjerojatne greške

BAKLJADA PRED STADIONOM

VIDEO Evo kako su dočekani pioniri Slavena nakon odličnog plasmana na turniru u Umagu

županijski nogomet

FOTO Močilani i Herešinčani se provukli, Lipa iznenadila, Sabarija pala u Koledincu

PREOKRET ZA VELIKO SLAVLJE

FOTOGALERIJA Mladi biseri Bošnjak i Jagušić “pomeli” Šibenčane i odveli juniore u mirne vode

praznik nogometa

FOTO Hajduk došao u krizi i opet uzeo sve u Koprivnici. Upisan tko zna koji domaći poraz


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati