Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OKO 155 EURA PO UTAKMICI

Klubovi za suce i delegate izdvajaju više od 2000 eura po sezoni

Najmanje 155 eura županijski klubovi moraju izdvojiti za suce i delegate po prvenstvenoj utakmici. Još kada se tome pribroje putni troškovi, koji u prosjeku koštaju 10 centi po kilometru koji suci i delegati moraju prevaliti, dolazimo do još veće brojke, koja bi, preračunato u nedavno ukinutu valutu, iznosila i više od 1200 kuna po utakmici. Službene su to cijene cjenika usluga županijskog Nogometnog saveza, objavljenog nedavno u službenom glasilu Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije. O tome koliko suci mogu zaraditi na utakmicama kod nas pisali smo nedavno, a tada smo naveli kako je cijena za glavnog nogometnog suca po utakmici u Prvoj županijskoj ligi oko 350 kuna.

Prema novom cjeniku ona iznosi 50 eura, što je, kada se usporedi sa starom cijenom, ipak nešto veći izdatak. Slično je i s pomoćnim sucima i delegatima, za koje sada klubovi moraju izdvojiti 35 eura u odnosu na prijašnjih 250 kuna. Radi se o troškovima na tjednoj bazi za vrijeme aktivne sezone, čemu se još pridružuju godišnje članarine, kako za klubove da bi se uopće registrirali za natjecanje u određenom rangu, tako i za igrače, čija cijena registracije također varira od lige do lige. Tako, primjerice, Slaven Belupo mora izdvojiti 800 eura za Supersport HNL, dok je za rang niže i cijena niža za sto eura. Klubovi koji igraju u Drugoj HNL izdvajaju 530 eura, a trećeligaši (zapravo četvrti u rangu) plaćaju 400 eura.

Spomenimo kako je cijena za klubove regionalnih liga, konkretno Četvrte NL, izjednačena s Prvom županijskom, te ona iznosi 265 eura po klubu. Županijski drugoligaši plaćaju 200 eura, trećeligaši 105, a klubovi posljednje, Četvrte županijske lige, izdvajaju tek 65 eura. No, kad se sve zbroji, jedan prvožupanijski klub za suce i delegate po sezoni mora izdvojiti najmanje 2015 eura, odnosno u onim utakmicama koje igraju kod kuće. Istaknimo kako u tu cijenu nisu uračunati i putni troškovi. Još kada u to ubrojimo prijateljske utakmice i one mlađih kategorija, gdje je cijena za suce nešto manja, svakako dolazimo i do većih iznosa. U razgovoru s nekim od predsjednika županijskih klubova doznali smo kako su troškovi za organizaciju utakmica općenito unazad nekoliko godina vidno porasli, dok su izvori financiranja bili i ostali jednakih iznosa.

– Kao i inače, snalazimo se, bilo putem sponzora, donacija ili vlastitih sredstava samih članova. Financijsku podršku imamo i od Općine, koja je svih ovih godina jednakog iznosa, dok su troškovi iz godine u godinu sve veći – rekao je novopečeni predsjednik đelekovečkog Osvita Saša Petak, nadodavši kako ne bi bilo loše da i Savez izađe na neki način ususret, da olakša rad amaterskim sportskim klubovima. Neven Golubić, predsjednik Kalinovca, ističe kako će nove „tarife“ klubovima u prosjeku povećati troškove za 30-ak eura po utakmici, što i nije tako strašno. No, većina klubova, dodaje on, muku muči s pokrivanjem troškova jer prihodi od prodanih ulaznica nisu dovoljni za izdvajanja za suce i delegate.

– U Kalinovcu godinama ne možemo računati na veliku podršku mještana. Više nam dolaze gledatelji iz okolnih sredina nego naši domaći pa smo mi u rang onih klubova koji ne mogu podmiriti troškove utakmice kroz ulaznice. Ipak, imamo podršku Općine pa se nadamo da će nam oni osigurati potrebna sredstva jer su porasla izdvajanja i za članarine po igraču – kaže Neven Golubić.

Zlatko Šimčić, povjerenik za suđenje županijskog Nogometnog saveza, ističe pak kako je i dalje u našoj županiji izražen nedostatak sudaca, bez obzira na to što suđenje može biti dobar izvor dodatne zarade.

– Dobili smo pet novih mladih sudaca, tako da nas sad ima oko 50 i nekako ćemo izgurati i ovu polusezonu. No, i dalje je mali broj onih koji se žele baviti suđenjem, a očito isti problem muči i igrački kadar, jer sve više klubova poseže za igračima iz Zagreba, kao i strancima. Po vikendu sudac može zaraditi i po 100 do 150 eura, no ni to očito nije privlačno u traženju novih sudaca – kaže Zlatko Šimčić.

Na taj problem ukazuje i predsjednik županijskog Nogometnog saveza, Robert Markulin, istaknuvši kako se tek radi o neznatnom povećanju cijena.

– One nisu mijenjane zadnjih desetak godina. Kao i drugi savezi u našoj široj okolini, imamo problem s manjkom sudaca, što nam govori da naknade nisu takve da bi potaknule mlade ljude da se time bave – navodi Markulin,

istaknuvši kako iz Saveza nastoje pomagati klubovima koliko je to moguće, uz napomenu kako je i proračun saveza ograničen: – U zadnjih nekoliko godina imali smo nekoliko akcija pomoći svim županijskim klubovima, bilo u vidu nabavke lopti, izmjene starih i postavljanja novih aluminijskih golova, pomoći s radu s mlađim kategorijama i s time će se nastaviti i dalje – zaključuje Markulin, podsjetivši pritom kako troškove natjecanja snose klubovi, što je i jedan od osnovnih uvjeta za igranje.

FOTO: Arhiva PL

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI