Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kolegij otkrio ključne probleme: “Jednostavno nemamo novca za nužnu obnovu cesta!”

Katastarske izmjere u gradovima i općinama, preuzimanje upravljanja državnom imovinom, problem financiranja obnove i gradnje županijskih cesta te gubitci u radu nekih općinskih ambulanti bile su glavne teme proteklog tjedna održanog kolegija župana, gradonačelnika i općinskih načelnika, prvog otkako je pandemije. Tema je bilo pregršt, a neke su toliko značajne da su dogovoreni i novi sastanci, pojedinačno s predstavnicima gradova i općina.

Jedna od ključnih tema bilo je financiranje obnove cesta, a ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić još je jednom istaknuo kako se „bore“ s neprimjerenim modelom financiranja.

– Upravljamo s ukupno 824 kilometra javnih cesta čije se održavanje, rekonstrukcija, modernizacija i gradnja plaćaju iz naknade za ceste, što generira ogromne razlike u prihodima između ŽUC-eva jer nemaju svi istu dužinu cestovne mreže i isti broj vozila iste kategorije – dodao je i naveo kako se model financiranja hitno mora mijenjati s obzirom na to da naš ŽUC ovisi o dodatnim prihodima i nema sredstava za nužne popravke i obnovu cesta.

Podsjetio je kako im predstoji obnova više od 100 kilometara kolnika, no detaljne planove za iduću godinu još uvijek ne mogu napraviti jer ne znaju s čime će raspolagati.

 Problem s financiranjem imaju i neke općinske liječničke ambulante. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek spomenula je kako se radi o ambulantama s nedovoljnim brojem osiguranika.

 – Prijedlog je da se općine na čijem se području nalaze ordinacije primarne medicine koje nemaju zakonski minimum od 1275 pacijenata i generiraju gubitke u poslovanju, uključe u plaćanje polovice iznosa tog gubitka, dok bi drugu polovicu plaćala Županija – predložili su u Županiji.   Dobra je vijest za pacijente da je županijski Dom zdravlja od početka godine u puni pogon doveo čak sedam ordinacija. Razgovaralo se pritom i o nedostatku liječničkog kadra, a zaključak je svih da je potrebna bolja reakcija na državnoj razini kako bi se povećala „ produkcija medicinskih kadrova“.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI