Komunalac kažnjava: Nepravilno odloženi otpad kažnjavat će se sa po 250 kuna   

Građani Koprivnice i okolnih općina, koji se ne pridržavaju svih propisa prilikom odlaganja otpada za odvoz prema ugovoru koji su potpisali s Komunalcem, uskoro bi mogli dobiti i novčane kazne. Radi poštivanja odvajanja i odlaganja otpada građani su dužni pridržavati se odluke o pružanju usluge sakupljanja komunalnog otpada i to prema zakonu o gospodarenju otpadom.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tako će se kažnjavati građani koji ne koriste uslugu odvoza na području na kojem se nalazi nekretnina na način da proizvedeni komunalni otpad ne predaju putem zaduženog spremnika najmanje jednom u dva mjeseca. Predviđena kazna je 10 lipa po litri ugovorenog spremnika. Oni koji ne omoguće Komunalcu pristup spremniku na mjestu primopredaje otpada kad to mjesto nije na javnoj površini, kažnjavat će se sa po 100 kuna po svakom takvom nerealiziranom odvozu.

– Korisniku usluge koji postupa s otpadom na obračunskom mjestu na način koji dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i dovodi do rasipanja otpada oko spremnika ili uzrokuje pojavu neugode drugoj osobi zbog mirisa otpada, naplaćuje se kazna u iznosu od 100 kuna za svako takvo postupanje s otpadom – kažu u Komunalcu.

Također će se kažnjavati i oni koji neodgovorno postupaju sa spremnikom, a kazna će se naplaćivati ovisno o volumenu spremnika i to za spremnik od 80 i 120 litara 350 kuna, za spremnik od 240 litara 400 kuna, za spremnik od 360 litara 750 kuna te za spremnik od 1100 litara 2100 kuna.

Kazne su predviđene i za građane koji ne predaju odvojeno opasni komunalni otpad u reciklažno dvorište ili mobilno reciklažno dvorište odnosno ne postupaju s njim u skladu s propisom kojim se uređuje gospodarenje posebnom kategorijom otpada. Osim korisnika koji nije kućanstvo, kazna iznosi 500 kuna po svakom takvom slučaju. Građani koji neće predavati na mjestu nastanka odvojeno miješani komunalni otpad, reciklabilni komunalni otpad, glomazni otpad ili biootpad, odnosno ne razvrstavaju otpad u spremnike prema njihovoj namjeni, kaznit će se sa po 250 kuna za svaki slučaj nepravilnog razvrstavanja otpada. Oni koji neće kompostirati biootpad na mjestu nastanka, a izjavili su da ga kompostiraju, također će dobiti kaznu od 250 kuna.

– Kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne, u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika, snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika. Kontrolu će obavljati djelatnici Komunalca zajedno s komunalnim redarom. Ako se uoči nepravilnost i krivo postupanje korisnika, nepravilnost se evidentira i korisnik se obavještava o nepravilnosti. Ovisno o nepravilnosti određuje se ugovorna kazna s tim da se korisnik prvo upozori, a u slučaju ponovljene nepravilnosti izdaje se ugovorna kazna – dodaju u Komunalcu.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI