Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Konačno dobra sezona za pčelare, no čeka ih neizvjesnost

Pčelari su nakon tri godine konačno dočekali dobru sezonu. Vremenske prilike u razdobljima ispaše išle su na ruku pčelarima pa su skori svi članovi đurđevačke Pčelarske udruge Bagrem zadovoljni prinosima. U prosjeku, kaže predsjednik Mario Rogoz, prinosi se kreću oko 30 kilograma po košnici, što je nakon tri katastrofalne sezone itekako dobra količina meda.

– Bilo je vrijeme da se i nama poklopi jedna dobra sezona. Svi koji su dobro pripremili pčelinje zajednice dobro su vrcali i mogu biti zadovoljni prinosima. No, to ne znači da su za nas nestali problemi jer se sad treba okrenuti prodaji, ali i pripremi pčelinjih zajednica za prezimljavanje – kaže Mario Rogoz.

Otkupne cijene u prodaji na „veliko“ zasad, dodaje Rogoz, nisu loše, ali većina pčelara još se ne odlučuje na prodaju. Trenutno preko Klastera pčelari mogu dobiti 38 kuna za kilogram bagremova meda te 25 za cvjetni med.

– S obzirom na svakodnevne poremećaje na tržištu rijetki se pčelari odlučuju odmah za prodaju na „veliko“. Nekako se nadamo da će cijena rasti jer je inflacija sve veća pa se zato nitko ne želi zalijetati s prodajom. Članovi naše Udruge dogovorili su se da na „malo“ bagremov med prodajemo po 60, a sve ostale po 50 kuna za kilogram i trenutno smo svi okrenuti takvoj prodaji – kaže Mario Rogoz.

Uskoro pčelare očekuje i priprema pčelinjih zajednica za prezimljavanje, a tu se polako, ističe Rogoz, pojavljuje i novi problem.

– Cijene šećera i lijekova koji su nam potrebni vrtoglavo rastu pa smo i mi, kao i ostale grane u poljoprivredi, suočeni s velikim rastom troškova. Primjerice, lani smo kilogram šećera nabavljali po 4,3 kune, a sad je njegova cijena 10 kuna. Drastično su rasle i cijene lijekova pa i naše daljnje poslovanje nudi neizvjesnost – kaže Mario Rogoz.

Županija je, dodaje on, obećala uskočiti u pomoć oko sufinanciranja kupnje šećera, a pčelari se nadaju da će im i Grad ponuditi potpore koje će im olakšati poslovanje. -Nadamo se da će doći kraj inflaciji i da će se i cijene proizvoda koji su nam potrebni stabilizirati – zaključio je Mario Rogoz.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI