Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
USKORO OPET NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Kontroverzni poduzetnici si odbili skoro milijun eura poreznih olakšica!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kontroverzni križevački poduzetnik Vilim Nemeček (77), sada u mirovini, opet bi se trebao naći na optuženičkoj klupi nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru protiv njega i Marinka Macure (41) iz Prijedora u BiH, koji prebivalište ima u Sloveniji, podiglo optužnicu zbog sumnje u gospodarski kriminal. Nemeček je već više puta pravomoćno osuđivan zbog kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala.

Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza ili carine dosad je ukupno osuđen na šest godina bezuvjetnog zatvora, no svejedno se brani sa slobode, baš kao i dosad neosuđivani drugooptuženi Macura. Sve do prije nekoliko godina Vilim Nemeček javnosti je bio malo poznat, a „proslavio“ se nakon što je Porezna uprava počela objavljivati popise poreznih dužnika i s dugom od 12,3 milijuna kuna bio je na prvom mjestu te liste za Koprivničko-križevačku županiju.

Višemilijunska kazna

Još prije sedam godina osuđen je pravomoćno na zatvorsku kaznu i plaćanje višemilijunske kazne zbog izvlačenja novca iz svoje bivše firme Daha. Osuđen je tada da je preko fiktivnih poslova oštetio državu na račun PDV-a, a tako je i nastao Nemečekov impozantan porezni dug. Istražitelji su tada pronašli više od 150 lažiranih računa za nikad obavljeni posao s četiri tvrtke, najviše s jednom koja je bila registrirana za promet naftnim derivatima. Sve tvrtke koje su sudjelovale u tom procesu u međuvremenu su izbrisane iz sudskog registra, a i ovaj put tereti ga se da je na sličan način utajom poreza i(li) carine izvlačio novac kupnjom naftnih derivata.

Po prvoj točci optužnice, Nemeček i Macura terete se da su u razdoblju od 1. siječnja 2016. do 31. ožujka 2018. u Križevcima postigli dogovor kako će izvlačiti novac. Macura je tako kao direktor i odgovorna osoba u međuvremenu ugašenog trgovačkog društva Meks Petrol iz Križevaca, a Nemeček kao opunomoćenik iste tvrtke, u nakani da uskrate sredstva državnom proračunu i pribave svom poduzeću nepripadnu materijalnu dobit, odbijali pretporez po ulaznim računima.

Tako su odbili 3,9 milijuna kuna ili 518 tisuća eura po ulaznim računima dobavljača Branbar iz Sesveta za nabavu goriva, a učinili su to iako su znali da njihovo trgovačko društvo nema na to pravo pošto je dobavljač iz Sesveta brisan iz sudskog registra i stoga nije u sustavu obveznika PDV-a. Na taj su način proračun oštetili za 518 tisuća eura, a svom poduzeću pribavili nepripadnu materijalnu dobit u istom biznisu.

Potom je, stoji u optužnici, Nemeček svom drugom poduzeću imena Kemis Prom, koje je također u međuvremenu brisano iz sudskog registra, preprodavao gorivo koje je Meks Petrol prethodno kupio od dobavljača iz Sesveta. U ovom slučaju Nemečeka se tereti da je odbio pretporez u ukupnom iznosu od gotovo 3,3 milijuna kuna ili 433 tisuće eura, i to po ulaznim računima koje je Meks Petrol znao izdati Kemis Promu. Tereti ga se da je tako državni proračun oštetio za navedeni iznos, a za toliko je pribavio nepripadnu materijalnu dobit svom poduzeću.

Gotovo milijun eura

Sveukupno se tako Nemečeka tereti da je sam ili uz pomoć Macure „zamračio“ oko 950 tisuća eura ili nešto više od sedam milijuna kuna. I dok se Nemeček tijekom ispitivanja pred državnim odvjetnikom branio šutnjom, s Macurom je trenutačno nešto kompliciranija situacija. Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru izdalo europski istražni nalog Okružnom sudu u Novom Mestu, gdje Macura ima prijavljeno boravište, a ono je drugooptuženom uručilo rješenje o provođenju istrage, on se nije pojavio na zakazanom ročištu radi ispitivanja. Macura ne samo da svoj izostanak nije opravdao, nego je daljnje pozive odbijao primiti govoreći da na sud u Sloveniji neće doći, tako da je Okružni sud u Novom Mestu europski istražni nalog koji je djelomično izvršen vratio Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

POTRAGA SE NASTAVLJA

FOTO Nestala starija žena, traži je stotinjak ljudi, u potragu uključeni i naši HGSS-ovci

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

podravski na mjestu događaja

FOTO Težak sudar dvaju vozila, jedna osoba ozlijeđena

VELIKA TRAGEDIJA

Traktor priklještio nesretnog poljoprivrednika, preminuo je na mjestu događaja

TRAKTORIST JE U BRAVICI OSTAVIO I KLJUČEVE, MOŽDA DA VOZILO MAKNE ONAJ KOME SMETA

Veselin nepropisno parkirao svoj IMT. Sud mu izrekao kaznu od 1050 eura

motorke, kamere, automobili...

U Podravini se krade gdje god i što god se stigne

Upišite pojam koji želite pretraživati