Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnica: Građani koji idu po štake ili kolica prvo moraju savladati stube!

Građani koji idu po štake ili

        kolica prvo moraju svladati stube

Zgrada Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i dalje nema odgovarajući prilaz za osobe s invaliditetom i teško pokretne građane. Stubište nema odgovarajuću prilaznu rampu pa osobe s invaliditetom i teško pokretni građani, koji nisu upoznati da je prije stuba ugrađeno zvono kojim mogu pozvati djelatnike, muku muče kako bi ušli u zgradu.

– Ne idem tako često na mirovinsko i zdravstveno da bih znao za zvono, a kako hodam sa štakom, treba mi dosta vremena da svladam stube, iako ih nema puno. Najbolje je rješenje da se ugradi prilazna rampa – kaže Marko, kojeg smo zatekli na ulazu u zgradu gdje se susreo s velikim  poteškoćama.

Takvih građana kao što je Marko je mnogo jer upravo u ovu zgradu idu svi kojima su potrebna invalidska pomagala, a usluge Zavoda koriste građani Koprivnice i cijele okolice što ovaj problem tj. njegovo rješenje čini još akutnijim.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ističu kako su poduzeli jedine moguće, a nužno potrebne radnje vezane uz problem prilaza odnosno ulaska osoba s invaliditetom u poslovne prostorije u Koprivnici. Naglašavaju da je prostor u većinskom suvlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

– Arhitektonsko-urbanističke barijere za pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću riješene su na način da je pribavljena pokretna rampa za prvi i drugi kat poslovne zgrade. Ujedno je postavljeno zvono na zidu poslovne zgrade ispred stubišta kako bi osobe s invaliditetom i teško pokretni građani mogli pozvoniti. U takvim situacijama kontrolor za zdravstveno osiguranje izlazi iz ureda te omogućava osiguranoj osobi ostvarivanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja – dodaju u službi za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

I u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje ističu da su prije stubišta postavljena zvona namijenjena osoba s invaliditetom i teško pokretnim građanima. Za potrebe transporta osoba u kolicima osiguran je transporter, uređaj kojim je moguće korisnike podići na razinu prizemlja zgrade gdje je smješten šalter.

– Do sada nemamo zabilježene zahtjeve za korištenjem transportera, ali veći broj teško pokretnih osoba ili osoba u pratnji putem zvona obavještava radnike da im je potrebna pomoć pri ulazu. Korisnici ili njihova pratnja također se u slučaju potrebe javljaju zaštitarima, koji obavještavaju naše djelatnike o teško pokretnoj stranci te se i u tom slučaju postupa kako smo naveli. Vezano za arhitektonsko rješavanje pristupa osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, Zavod će u planu nabave za iduću godinu predvidjeti nabavu usluge projekta rekonstrukcije poslovne zgrade HZMO-a i HZZO-a u Koprivnici,a potom i nabavu radova rekonstrukcije kojom će svakako biti obuhvaćeno osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i teško pokretnim osobama. Napominjemo da HZMO kontinuirano provodi mjere radi otklanjanja prepreka u poslovnim objektima u svom vlasništvu gdje god je moguće – navode iz ureda za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI