Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnica je jedini grad u županiji bez produženog boravka u školama

Đurđevac produženi boravak za niže razrede osnovne škole ima već nekoliko godina, a od ove godine, kako doznajemo pridružile su se i dvije križevačke osnovne škole, Ljudevita Modeca i Vladimira Nazora. Jedini još grad u kojem roditelji nemaju tu mogućnost je Koprivnica.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Iako je otvorena nova škola na Podolicama i time su stvoreni uvjeti za uvođenje produženog boravka tamo, ali i u „sestrinskoj“ školi Đuro Ester, roditelji još uvijek ne mogu ostaviti svoju djecu u školi za vrijeme kad su oni na poslu. S obzirom na to da je jedan privatni produženi boravak u Koprivnici zbog financijske neodrživosti zatvorio svoja vrata, mnogi su se roditelji moraju snalaziti na razne načine ne bi li njihova djeca bila na sigurnom kad ih nema kod kuće. Također, i postojeći boravci, doznajemo, u međuvremenu su digli cijenu na 1200 kuna mjesečno – zbog rasta troškova, ali i činjenice da je potražnja tu.

Nova škola na Podolicama

U koprivničkoj gradskoj upravi potražili smo odgovore planira li se uvođenje boravka u navedene dvije škole uopće ove godine.

– Osnivanjem nove škole na Podolicama stvorili smo uvjete za organiziranjem programa produženog boravka i u Osnovnoj školi Đuro Ester. U dogovoru s navedene dvije škole, do kraja rujna ove godine, napravit će se anketa među roditeljima/skrbnicima učenika o zainteresiranosti polaženja programa produženog boravka u navedenim školama – pojasnili su u Gradu.

Kako doznajemo, nakon provedene ankete Grad Koprivnica pripremit će odluku o organizaciji i provedbi produženog boravka, a bit će i na Gradskom vijeću do kraja godine. Moraju se definirati kriteriji za uključivanjem učenika u produženi boravak te se urediti organizacija i način provedbe.

Produženi boravak u Križevcima

– Nakon što definiramo broj odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka te osiguramo provedbu, tražit ćemo odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za provođenje programa produženog boravka – rekli su u Gradu.

Prema tome, produženi boravak mogao bi se organizirati početkom drugog polugodišta školske godine 2022./2023. u obje navedene škole za učenike razredne nastave, u trajanju od pet sati dnevno od ponedjeljka do petka.

U susjednim nam Križevcima za boravkom itekako ima interesa. Koristi ga ukupno 91 dijete, u Osnovnoj školi Vladimir Nazor 57, a u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci 34. Prilikom posjeta gradonačelnika Marija Rajna učenici su mu ispričali što sve tamo rade te „otkrili“ kako im je jako lijepo, jer osim što pišu domaću zadaću, imaju razne zabavne i sportske aktivnosti.

– Danas, kad oba roditelja rade, svima se postavlja pitanje kome povjeriti mlađu školsku djecu na čuvanje što u brojnim slučajevima generira i dodatne troškove, a dok su roditelji još na poslu. Potaknuti brojnim upitima roditelja te zahvaljujući školama koje su osigurale prostore, od ove školske godine produženi boravak uspostavljen je u obje osnovne škole – kazao je Rajn i podsjetio kako je produženi boravak prilika djeci za dodatno druženje i učenje novih vještina, a roditeljima pruža sigurnost i bezbrižnost.

Inače, produženi boravak oblik je odgojno-obrazovnog rada, plaća učitelja pokriva se iz proračuna Grada Križevaca, dok roditelji sudjeluju u financiranju troškova prehrane i dodatnih materijala. Tako bi, od proljeća iduće godine, trebalo biti i u dvije koprivničke osnovne škole. Kad je riječ o preostale dvije, u Braći Radić to će biti moguće nakon što se dogradi škola već spomenutim projektom prijavljenim na fond, a u A. N. Gostovinskog kroz dvije ili tri godine, nakon planiranog smanjivanja broja učenika u nižim razredima s obzirom na to da će dio učenika iz sadašnjeg upisnog područja ići u školu Đuro Ester.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI