Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnica je predvodnica po broju razvoda u državi! Šest od deset brakova je propalo!

Naša županija predvodnica je sjevera zemlje i u državnom vrhu po postotku razvoda brakova u odnosu na vjenčanja. Lani su, potvrđuju to podaci Državnog zavoda za statistiku, u Koprivničko-križevačkoj županiji bila sklopljena 442 braka, dok ih je razvedeno 184, što je visokih 41,6 posto!

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Primjernice, postotak razvoda u susjednoj Varaždinskoj županiji je 32 posto, u Međimurskoj nešto viši 37,6 posto, u Bjelovarsko-bilogorskoj 33,1 posto te u Virovitičko-podravskoj županiji „samo“ 26,7 posto. Gledamo li samo gradove, onda je i tu Koprivnica u samom vrhu, a od sjedišta županija zasjela je na nezahvalno prvo mjesto u Hrvatskoj. Lani je, naime, u podravskoj metropoli 98 parova odlučilo reći „da“ pred matičarom ili u crkvi, dok je s druge strane čak 55 parova odlučilo i službeno se rastati pred državom i Bogom.

To je 56,1 posto u korist razvoda, a od ostalih sjedišta županija blizu su tek Zadar i Karlovac s nešto manjim postotkom, ali iznad 50 posto. 

SKLOPLJENI BRAKOVI I RAZVODI (DZS, 2021.)

ŽupanijaSklopljeni brakoviRazvodiPostotak razvoda
Koprivničko-križevačka44218441,6
Varaždinska65220932
Međimurska38214437,6
Bjelovarsko-bilogorska489162 33,1 
Virovitičko-podravska40810926,7

Ono što je zabrinjavajuće je i činjenica da već godinama pada broj sklopljenih brakova, ne samo u Koprivnici, nego i u većini hrvatskih gradova i općina. S prvom pandemijskom godinom teško je uspoređivati 2021. jer se 2020. pod lockdownom nije ni vjenčavalo ni rastajalo u mjeri kao prethodnih godina. Mnogi su parovi baš iz tog razloga odgađali vjenčanja jer nisu smjeli organizirati svadbene svečanosti. Unatrag deset godina u Koprivnici najproduktivnija godina što se tiče novih brakova bila je 2016. kad su sklopljena 152 braka. S druge strane, 2019. je bila rekordna za razvode – bilo ih je 88!

U Đurđevcu su lani sklopljena tek 22 braka, a u Križevcima 98, baš kao i u Koprivnici i 30-ak više nego li godinu ranije. U rubrici razvodi pak piše da se lani razvelo više Križevčana nego Koprivničanaca (61 u odnosu na 55), no u 2020. piše da nije bio nijedan razvod pa ove podatke treba uzeti sa zadrškom. Što se tiče županije, 2019. predpandemijske godine bilo je 550 vjenčanja, 108 više nego li 2021., ali i 211 razvoda, 27 više nego lani.

Kad se gledaju samo općine, onda je najviše vjenčanja bilo u Virju (26), zatim u Sv. P. Orehovcu (25) te Sv. I. Žabnu (21). Tek su dva braka sklopljena u općini Gornja Rijeka, a puno nisu bolje ni općine Drnje i Novo Virje po četiri. Kad se gledaju razvodi brakova, najuzorniji su Drnjančani i Kalinovčani gdje nijedan par nije odlučio isploviti iz bračne luke. Dodajmo i kako u Kloštru Podravskom i Rasinji bilježe tek po jedan razvod. Županijski rekorder po broju razvoda po općinama je Sv. I. Žabno s deset razvoda, tj. raspao se svaki drugi brak. Gornja Rijeka specifična je po tome što imaju i više nego duplo više razvoda od vjenčanja (pet prema dva).

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI