Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnica: Prodao kalendar za pet kuna, a nije izdao račun, ‘navukla’ ga inspektorica

Carinska inspekcija redovno je na terenu, a u jednoj od takvih „akcija“ nagrabusio je stanoviti Dobrivoje A. koji je „pao u zamku“. Naime, inspektorici, koja se nije predstavila, prodao je katolički kalendar za pet kuna! Nakon što je otkrila tko je – Dobrivoju je sve bilo jasno.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Dogodilo se to još 13. prosinca 2018. u 11 sati, kod glavnog ulaza na gradsku tržnicu u Koprivnici. Tamo je prodavao nove kalendare za 2019. godinu i to katoličke kalendare zidne, jednostavne (52 komada) i preklopne kalendare (sedam komada). Međutim, on, kako je utvrđeno, nije imao registriranu djelatnost obavljanja kupnje i prodaje ili pružanja usluga u trgovini. Utvrdila je to mobilna jedinica Carine koja je bila na terenu u Koprivnici.

Kad je ispitan u svojstvu osumnjičenika, jasno je priznao da je prodavao katoličke kalendare koje je nabavio u Zagrebu u knjižari i namjeravao ih je prigodno prodavati iako nema registrirani obrt niti otvoreno poduzeće.

– Da, izložio sam i prodao hrvatski katolički kalendar za 2019. godinu za pet kuna bez računa ženskoj osobi koja se nakon toga predstavila kao carinska službenica – priznao je naš Dobrivoje.

Okrivljenom je sud izrekao zaštitnu mjeru trajnog oduzimanja predmeta zato što ih je uporabio za počinjenje prekršaja, a njihovo oduzimanje je potrebno, navodi Sud, radi zaštite javnog poretka: uvidom u  prekršajnu evidenciju Ministarstva pravosuđa i uprave priloženog uz zapisnik, nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljeni već počinio istovrsno djelo neregistrirane prodaje kalendara te ima već presudu za to nedjelo. Dodajmo i kako su mu uzeli 59 kalendara.

No, ovaj postupak ipak nije išao tako glatko jer se na prekršajni nalog Dobrivoje žalio, a potom je donesena presuda. No, Visoki prekršajni sud presudu je ukinuo zbog nepravilnog obrazloženja odluke o uzimanju kalendara. Na kraju je ipak kažnjen sa 600 kuna i 200 kuna sudskih troškova. 

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI