Koprivničanci zbog cijena mijenjaju navike: „Manje kupujemo, manje ćemo se grijati“

Inflacija u posljednja tri mjeseca, gledamo li godišnju razinu, približila se rekordnih 13 posto, što znači da nam je i život, uzmemo li u obzir cijene hrane, odjeće te troškova režija upravo toliko i porastao.

Ova je priča objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak….

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 0,4 posto. U odnosu na srpanj 2021., a na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,3 posto, dok je posljednjeg mjeseca ona dosegla i 12,7 posto.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama prijevoz, za 19,2 posto, hrana i bezalkoholna pića za 18,3 posto, restorani i hoteli za 16,8 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 14,1 posto, rekreacija i kultura za 10,0 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva za 9,7 posto te odjeća i obuća za 5,5 posto. Daleko najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini je u skupini energija, za 20,6 posto.

– Promijenili smo navike, idemo na plac i u trgovinu pa gledamo gdje su niže cijene. Ne kupuje se više kao prije, sad ti sto kuna ništa ne znači, samo za osnovne stvari. Šećer, brašno, ulje, sve je otišlo gore. Evo sad su najavili poskupljenje plina, vidjet ćemo kako ćemo – ističe Koprivničanka Nadica Mađerek, dok Koprivničanka Ana Marija Hum, kao i svi potrošači i kupci, gleda gdje i kako uštedjeti i jeftinije proći pa mora mijenjati navike.

Nadica

– Vidim da su kafići još uvijek puni i da se može otputovati na more bez obzira na povećanje cijena, no pitanje je samo dokad – ističe ona.

Njen sugrađanin Danijel Komar također je svjestan da su cijene otišle osjetno gore i svakako pazi da prođe što jeftinije.

– Ne trošimo kao prije, no gledamo lagano prema jeseni, kada će štednja svakako biti povećana. Izgledno ćemo smanjiti temperaturu grijanja u kućanstvu.

Danijel

U narednim danima očekuje se da će Vlada, kako je i najavila, donijeti paket mjera za ublažavanje rasta cijena, posebno što se tiče struje i grijanja te nafte.

– Gledat ćemo kako da ponovno reagiramo da cijena nafte bude u prihvatljivim okvirima, a Vlada radi na paketu mjera kako bismo ublažili posljedice ove energetske krize, jer su cijene energenata na tržištima zaista toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da mjesečno plaća struju više od deset puta jeftiniju od tržišne cijene – rekao je Plenković.

Anamarija

Uz kućanstva prioritet je i zaštita javnih ustanova, a jedan od planova je da škole, vrtići, bolnice, domovi prijeđu u kategoriju kućanstva, te tako plaćaju jeftiniju energiju. Trebali bi, doznajemo, ostati i vaučeri za one najpogođenije. Teško je ipak da građani neće osjetiti jesenska poskupljenja jer je, primjerice, privatnom sektoru plin skuplji i do pet puta, a to će se neminovno osjetiti na cijenama proizvoda, poput hrane, odjeće, higijenskih namirnica…

Neki veliki trgovci u EU zamrzavaju cijene prehrambenih namirnica, poput nekih iz Francuske, dok zasad takvih informacija iz Hrvatske nema.

Kad je riječ o proizvođačkim cijenama poljoprivrednih proizvoda, u drugom tromjesečju 2022. u usporedbi s 2015. porasle su za 28,8 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 22,1 posto, što potvrđuje drastičan rast u godinu dana. Primjerice, cijene biljnih proizvoda u usporedbi s 2015. više su za 34,7 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 22,7 posto.

POSKUPLJENJA U POLJOPRIVREDI PO KATEGORIJAMA PROIZVODA (DZS)

ProizvodPoskupljenje u % (u odnosu na 2015.)
Žitarice109,7
Biljni proizvodi34,7
Povrće43
Voće87,1
Cvijeće i sadnice16,6
Govedina36,9
Svinjetina21,6
Perad14,5
Mlijeko18,9
Jaja23,3

– Cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su pale proizvođačke cijene voća koje ima najveći udio u toj skupini – jabuka i jagoda. Na porast cijena biljnih proizvoda općenito je najviše utjecao porast cijena u skupinama žitarica (za 65,1 posto), povrća (za 30,4 posto) i vina (za 9,2 posto) – navode u Državnom zavodu za statistiku.

INDEKSI POTROŠAČKIH CIJENA – INFLACIJA (SRPANJ ’22.)

Dobra i uslugePoskupljenje u % (u odnosu na 2015.)
Hrana i sokovi26,5
Alkohol i duhan26
Odjeća i obuća-6,7
Energenti11
Zdravlje7,1
Prijevoz27,1
Kultura14,4
Restorani41,4

Cijene rastu i u stočarstvu. Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 22,6 posto u usporedbi s 2015., a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 21,3 posto. U odnosu na isto vrijeme lani najviše su porasle cijene goveda (za 28,6 posto), cijene svinja (za 19,5 posto), cijene mlijeka (za 18,4 posto) te cijene konzumnih jaja (za 42,5 posto).

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI