Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničancima u trgovačkom centru „podvalili“ lažno ekstra djevičansko ulje

Na koprivničkom Općinskom sudu splitska firma i njen direktor P. Z. kažnjeni su novčano jer se u trgovačkom centru Plodine u Koprivnici prodavalo njihovo djevičansko maslinovo ulje – koje to nije!

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naime, inspekcija je utvrdila kako su Koprivničanci kupovali lažno deklarirano ekstra djevičansko ulje, a zapravo se radilo o „običnom“ maslinovom ulju. Utvrđeno je to nakon što su uzorke poslali na procjenu u Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu. Također, utvrđeno je i kako je izvorna zemlja proizvođača zapravo Španjolska pa su analizu napravili i tamo. Ona je također potvrdila da se nije radilo o ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

-Uzeli smo četiri uzorka u Plodinama. Ispostavilo se kako su parametri takvi da ne može biti riječi o ulju kakvo je pisalo na deklaraciji. Sadržaj etilnih estera bio je veći od 35 mg/kg, a medijan mana veći od 0, što je znak da ne može biti ekstra djevičansko ulje – piše u nalazima inspekcije.

Na drugoj analizi vidjelo se kako je medijan mane 1,2, a medijan voćnosti 3,1. Okrivljena je firma pak tražila novu analizu, a ona je naprvljena u Španjolskoj. Tamo je pak utvrđen medijan voćnosti 0, a mane čak 4.

-To je dokaz da se radi o maslinovom ulju tek treće kategorije, dakle ni djevičanskog, a pogotovo ne ekstra djevičanskog. Medijan mana mora biti 0 da bi to bilo ulje s deklaracije – pojasnili su inspektori na sudu.

Direktor i firma kažnjeni su zajedno 19.500 kuna, što je, potvrdio je Sud, ispod zakonskog minimuma, no vjeruje da će imati utjecaja da to više ne rade. Zasad još uvijek nemamo informacija o žalbi okrivljenih te se očekuje pravomoćnost sudske odluke.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI