Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnici 8000 natkrivenih sjedećih mjesta, gradnja moguća već najesen!

Već gotovo dva desetljeća priča se o obnovi i dogradnji koprivničkog gradskog stadiona, no uvijek je jedini i glavni problem bio izvor financiranja. Sada već daleke 2005. koprivnički Forma-biro Zdravka Sarape čak je projektirao budući izgled stadiona, no na tome je stalo.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Sarapin tim, doznaje Podravski, upravo radi na konačnom draftu „novog“ gradskog stadiona jer se model financiranja nazire, a proteklih dana javno je predstavljena inicijativa gradnje i obnove čak 10 hrvatskih stadiona.

300 + 300 milijuna kuna

Upravo je koprivnički stadion I. K. Apaš, na kojem igraju Slaven Belupo i Koprivnica, jedan od njih deset u državi koji su ušli u velik investicijski plan Vlade RH, Hrvatskog nogometnog saveza i UEFA-e. Plan obuhvaća ili gradnju novih ili dogradnju postojećih nogometnih arena. Rasplet čitave priče poklopio se s nedavnim dolaskom šefa UEFA-e Aleksandra Čeferina u Zagreb na utakmicu Dinama i Chelsea u Ligi prvaka. Iza cijele priče, koja nije „od jučer“, pak stoje inicijatori iz HNS-a, predsjednik Marijan Kustić, dopredsjednik HNS-a Robert Markulin, ujedno i predsjednik Uprave Slavena te legendarni kapetan Vatrenih Zvonimir Boban. Boban je inače po funkciji ključni UEFA-in čovjek za sva nogometna pitanja i desna ruka Slovenca Čeferina.

Nakon kontakta s čelnicima europske nogometne federacije i HNS-a, u priču se uključila i Plenkovićeva Vlada koja će preko nadležnih ministarstava u suradnji s vlasnicima stadiona, gradovima, pa i klubovima morati što prije odraditi sve potrebne administrativne „začkoljice“ ne bi li se što prije iskoristio novac. UEFA je obećala značajnu financijsku pomoć za obnovu većine stadiona, a s dijelom će uskočiti i država. Samo za 2023. najavljuje se dostupnost investicijskog paketa od 300 milijuna kuna, a isti taj iznos predviđen je još i za 2024. godinu. U ovu priču navodno ne ulazi novi nacionalni stadion na Maksimiru koji bi se u većoj mjeri trebao financirati privatnim kapitalom.

Koprivnica je, doznajemo, jedan od prvih gradova koji je već krenuo djelovati, upravo izradom novog idejnog projekta. Jer, tko će prije imati sređen projekt i troškovnik, taj će moći razmišljati o početku investicije već sljedeće godine.

Robert Markulin

Novi hrvatski stadioni morat će imati najmanje 8000 natkrivenih sjedećih mjesta, a koprivnički Apaš tako će s preostale tri nove tribine dobiti još najmanje 5000 mjesta za sjedenje, pod krovom. To je dovoljno da bi se zadovoljili uvjeti za četvrtu UEFA-inu kategoriju, a to znači mogućnost igranja baš svih europskih klupskih pa i reprezentativnih utakmica. Mogli bismo, dakle, napokon u podravskoj metropoli gledati i naše Vatrene.

Koliko je to teška investicija još uvijek nije poznato, sve dok se ne objavi konačan troškovnik, no velika je mogućnost da Apaš bude jedan od prvih stadiona na kojem će krenuti radovi, moguće već najesen iduće godine.

U tehničkom smislu, ovaj projekt mogao bi najviše „problema“ stvoriti Gradu Koprivnici koja je vlasnik stadiona i parcela oko njega. Prije svega riječ je o pronalasku rješenja za parkirna mjesta s kojima je problem i na trenutnih 3200 sjedećih mjesta na Apašu, kamoli za 8000. Tu je i pitanje što s teniskim terenima na jugu, ali i dijelom nogometnih terena za trening na istoku i sjeveru stadiona. Negdje će se morati naći rješenje parkiranja, a ako će se teniski tereni seliti, moguće je da će im novi dom biti na Cerinama. Upravo tamo Grad Koprivnica, neovisno o ovom projektu, već dulje vrijeme planira gradnju sportsko-rekreacijskog kompleksa s atletskom stazom i vanjskim bazenima.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je kako će Grad dati sve potrebne garancije na ovaj projekt, riješiti sve „papire“ i dozvole, što se bude od njih tražilo. Ističe kako je još otvoreno pitanje samog financiranja dogradnje stadiona i nije poznato hoće li i u kojem udjelu tu morati biti uključena lokalna zajednica.

Mišel Jakšić

-Što se tiče parkiranja Grad već neko vrijeme preko ITU mehanizma pokušava riješiti problem parkiranja općenito u užem središtu grada. Što se tiče dijela kod stadiona, naša namjera je sve sportske sadržaje u sljedećim godinama seliti u zonu sporta i rekreacije na Cerine. Cilj nam je da tamo i naše profesionalne ekipe Podravka i Slaven imaju svoje kvalitetne kampove i terene – naveo je Jakšić i dodao kako su time obuhvaćeni i drugi sportovi, pa i tenis. Upravo je širenje te zone prijavljeno u aktualne EU natječaje. 

Sportska zona na Cerinama

Podsjetimo i kako je prije nekoliko godina Grad Koprivnica, u suradnji s NK Slavenom Belupom, dao inicijativu prema HNS-u za gradnju nogometnog kampa, uključujući i novog stadiona na Cerinama, međutim, izostala je reakcija nogometnog saveza te daljnji koraci nisu poduzeti. Od ideje se nije odustalo, te ako postoji mogućnost gradnje nogometne infrastrukture na Cerinama u suradnji s HNS-om, Grad Koprivnica je, dodaju, spreman za to. HNS je, kad je riječ o stadionu, ipak odlučio da je jednostavnije obnoviti postojeći Apaš, a u Gradu su, doznajemo, spremni se uključiti i u tu opciju te odraditi svoj dio posla. Osim Koprivnice, Zagreb će dobiti dva nova stadiona.

Jedan potpuno novi, nacionalni na Maksimiru za 30-ak tisuća gledatelja, dok je gradnja drugog najavljena u Kranjčevićevoj za 12-ak tisuća, pišu Sportske novosti. Navodi se i kako će Poljud u totalnu obnovu. U projekt obnove ulazi i stadion Cibalije u Vinkovcima, varaždinski će dobiti krov na istočnoj tribini, kao i cijeli pulski, te riječka Rujevica. Natkrivanje tribina i „lickanje“ očekuje i šibenski Šubićevac, dok će se u Zadru graditi ili novi ili obnavljati postojeći na Stanovima. Osijek će svoje pak pitanje riješiti skorim završetkom arene na Pampasu, a to su financirali mađarski vlasnici.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI