Koprivnička bolnica u pola godine povećala dug za još deset milijuna kuna

Županijski je proračun nakonprvih pola godine bio u plusu, međutim, manjak koji se iz godine u godinu prenosi, a uglavnom se odnosi na gubitke u koprivničkoj bolnici, sada iznosi gotovo 48 milijuna kuna! Kad se sve zbroji i oduzme, uz ustanove koje su proračunski u plusu, na kraju je ukupni gubitak na razini prvih šest mjeseci 30,5 milijuna kuna.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

O polugodišnjem izvršenju proračuna idući ponedjeljak raspravljat će vijećnici na Županijskoj skupštini. Prema polugodišnjem obračunu proračuna Županije za 2022. godinu utvrđen je ukupni višak iz tekućeg razdoblja 17,4 milijuna kuna, a radi se o konsolidiranom rezultatu Županije i svih njezinih proračunskih korisnika. Među njima izdvajamo koprivničku bolnicu koja je ostvarila gubitak od 10,9 milijuna kuna, a najviše su u plusu sama Županija 17,4 milijuna kuna te Hrvatski zavod za javno zdravstvo 8,9 milijuna kuna. 

– Županija ne raspolaže mjerama i instrumentima kojima bi mogla promijeniti trendove u poslovanju zdravstva – Opće bolnice – navodi se u izvješću, u kojem navode i kako se dugovi povećavaju godinama i ne vidi se promjena trenda.

U pola godine, treba napomenuti, iz proračuna je izdvojeno više novca za plaće zaposlenika, 213 milijuna kuna. Najviše za zaposlene u zdravstvenim ustanovama koji iznose 114 milijuna kuna, osnovnim i srednjim školama 87 milijuna kuna, a svi ostali 12 milijuna kuna. Do povećanja rashoda za zaposlene došlo je zbog povećanja osnovice za obračun plaće osnovnih i srednjih škola i zdravstvenih ustanova i koeficijenta zaposlenika, većeg broja djelatnika s prekovremenim satima i evidentiranja isplate temeljem sudskih presuda vezanih za tužbe djelatnika, ali i osnova povećanja dodataka posebnih uvjeta rada i dodatka zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi.

Dobra vijest za županijski proračun je činjenica da je porez i prirez na dohodak ostvaren u iznosu 34,2 milijuna kuna te je za 26 posto veći u odnosu na razdoblje prošle godine, ponajviše zbog poboljšanja gospodarske situacije nakon druge pandemijske godine. Inače, na stolovima županijskih vijećnika naći će se i izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine.

– Sve što smo ostvarili, radili smo s ciljem stvaranja kvalitetnog i transparentnog sustava, dostupnog svim građanima Županije, u skladu s našim financijskim mogućnostima – naveo je župan Darko Koren u svom izvješću u kojem su navedeni svi manje i više bitni projekti Koprivničko-križevačke županije koji su krenuli ili se planirali u navedenom razdoblju.

Skupštinari će raspravljati i o svojim naknadama. Prema novom prijedlogu, svakom članu Županijske skupštine pripada naknada za rad u neto iznosu od 753,45 kuna mjesečno. Godišnje može primiti najviše 14.000 kuna neto, dok će za predsjednika Skupštine gornja granica biti 21.000 kuna, što je manje od 2000 kuna mjesečno. Njegovim zamjenicima najviše se može isplatiti nešto više od 18.000 kuna neto godišnje.

Članu radnog tijela Županijske skupštine pripada 150,69 kuna po sjednici kao i predsjedniku Kluba ili drugoj ovlaštenoj osobi od strane predsjednika Kluba. Isti iznos dobit će i svaki član drugog tijela za rad. Pravo na naknade imat će samo članovi koji i budu na sjednicama. Dodajmo na kraju i kako je načelnik Općine Drnje Petar Dombaj iz osobnih razloga najavio odlazak iz Skupštine, a zamijenit će ga gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči. Također, zbog mogućeg sukoba interesa direktor firme Drava-kom Goran Gregurek mora napustiti to mjesto, a na njegovo dolazi Ivica Srbljinović.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI