Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
dETALJI PROJEKTA KOJI ĆE POVEZATI GRAD S OKOLNIM OPĆINAMA

Koprivnički električni autobusi i javni bicikli šire se na devet općina

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Mnogo se govorilo o projektima u sklopu ITU mehanizma kroz koji je za Koprivnicu i okolne općine predviđeno čak 18 milijuna eura. Ipak, neki projekti iz tog programa već su izravno dogovoreni za financiranje, a neki će morati čekati javni poziv i natječaje. Za očekivati je da će se strateški projekti u sklopu ovog mehanizma Europske unije, kojima je cilj povezivanje, pa samim time i jačanje kako prometne, infrastrukturne tako i društvene integracije, s centrom aglomeracije s perifernim općinama, većinom provoditi na području grada Koprivnice.

Da podsjetimo, sve je počelo kada je grad Koprivnica oformio  manje urbano područje grada s općinama Peteranec, Đelekovec, Koprivnički Ivanec, Koprivnički Bregi, Hlebine, Drnje, Rasinja, Sokolovac i Novigrad Podravski. Gradonačelnik Mišel Jakšić s načelnicima općina činio je Koordinacijsko vijeće kojim su dogovoreni projekti koji će se prijaviti. Spomenute općine izabrane su na temelju dnevnih migracija između središta, dakle Koprivnice i naselja u sklopu spomenutih općina. Prema podacima dnevnih migracija, zapaženo je da te općine čine šire gradsko područje, dakle aglomeraciju. Nakon pregovora sastavljene su liste dvije vrste projekata, onih koji će se izravno financirati i onih koji će se financirati putem otvorenih natječaja.

Projekti koji su sigurni i koji će se izravno financirati unutar ITU mehanizma, jer je tako odlučeno nakon prvog kruga pregovora s Regionalnog razvoja i fondova EU, su projekt Polivalentnog centra tržnica – knjižnica. Gradska zelena tržnica zamišljena je kao potpora razvoju poljoprivrede cijelog manjeg urbanog područja, a projekt ima za cilj i povećanje dostupnosti Gradske knjižnice Frana Galovića koja je i županijska matična knjižnica. Dakle, radi se o kompletnoj rekonstrukciji tržnice i preseljenju knjižnice.

Tu je isto tako projekt održivog prijevoza UP Koprivnica, a radi se o širenju BicKo i BusKo sustava na okolne općine. Dakle, ovdje će se realizirati sustav besplatnog javnog prijevoza, a putem električnih autobusa, kao i korištenjem javnih bicikla, proširuje se na općine sudionike. Ovo bi mogao biti vrlo važan projekt, pogotovo za djecu i mlade te stariju populaciju, a radi s o onima koji ne posjeduju svoje vozilo i njima bi se dnevne migracije između sela i grada znatno olakšale. Nadalje,  projekt Znanstveno-inovacijskog parka, brownfield  investicija, a u naravi  obnova dvije zgrade u Kampusu za potrebe razvoja poduzetništva i visokoškolskog obrazovanja, također je već siguran za sufinanciranje.

S druge strane projekti obnove društvenih domova, kulturnih i povijesnih lokacija te izgradnje pješačko-biciklističkih staza stavljaju se na listu projekata koji će se financirati putem otvorenih poziva tj. natječaja unutar ITU alokacije. Ukupna alokacija predviđena za UP Koprivnica je, kako smo spomenuli, 18 milijuna eura, a projekti se financiraju u omjeru 85 – 15 posto, što znači da se svaki projekt mora sufinancirati s minimalno 15 posto vlastitih sredstava općine ili grada, a sveukupna alokacija treba se podijeliti između grada i općina u omjeru 2:1.

Potpisivanje ugovora o financiranju ovisi o dinamici koju diktira nadležno ministarstvo. – Naša su očekivanja da do jeseni imamo potpisan ugovor te nakon toga kreću i prvi natječaji koji će se otvarati za UP Koprivnica kroz sustav EU fondova. Dinamika povlačenja sredstava predviđa da se cjelokupna alokacija konzumira u  formi 2027.g + tri godine, kako je bilo u prošlom financijskom razdoblju, dakle, do kraja 2030. godine – naveli su iz Grada Koprivnice

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JEZIV SLUČAJ NASILJA U OBITELJI

Nezaposleni nasilnik (23) iz okolice Križevaca vukao baku za uši jer mu ne da novac

investicija vrijedna 67 tisuća eura

FOTO Kozarevac dobiva novi kružni tok u središtu naselja

UMIROVLJENI BRANITELJ NAJVEĆI JE PROIZVOĐAČ TREŠANJA U KRIŽEVAČKOM KRAJU

VIDEO Dragutin ima čak tisuću stabala trešanja. Mraz mu je ove godine uništio dvije trećine prinosa

ISPRAVLJENA NELOGLIČNOST ZA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Stjepan: “Zahvaljujući Podravskom, izmijestili su znakove s nogostupa”

OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

LOŠE PROLJETNE IGRE ZNAČAJNO UTJECALE NA PREMIJE OD TV PRAVA

Slaven u drugom dijelu sezone ostao bez gotovo 200 tisuća eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati