Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Podravca, inače zaposlenog u Hrvatskim željeznicama, tereti se da je počinio kazneno djelo utaje poreza

Koprivnički poduzetnik optužen da je državi ostao dužan 88 tisuća eura

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv Koprivničanca zaposlenog u Hrvatskim željeznicama kojeg se tereti da je počinio kazneno djelo utaje poreza. Osim što je zaposlenik HŽ-a, on je neko vrijeme imao i svoje poduzeće koje je u međuvremenu brisano iz sudskog registra. Bilo je to poduzeće registrirano valjda za sve djelatnosti koje se mogu navesti dok se ide osnovati firma, a u probleme sa zakonom se doveo prilikom kupnje rabljenih vozila iz stranih zemalja.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2020. godine, on je postupao, uvjereni su istražitelji, u nakani da njegovo poduzeće državnom proračunu uskrati porez na dodanu vrijednost. U tom je razdoblju njegovo poduzeće od trgovačkih društava iz Belgije i Slovenije kupilo 41 rabljeno motorno vozilo. Za ta su vozila poduzeća iz inozemstva izdala račune i prijavila prihod u ukupnom iznosu od 3,3 milijuna kuna. Problem je nastao što na tim računima nije bilo naznačeno da se radi o isporukama vozila prema posebnom postupku oporezivanja marže. Umjesto toga, na računima su navedene nacionalne odredbe za primjenu poreznog oslobođenja za isporuku unutar zajednice. Direktor je uvezena vozila zatim naknadno prodavao tuzemnim kupcima, a izdao je račune u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna i koje je upisao u evidencije o nabavljenim dobrima u posebnom postupku oporezivanja marže iako ih je bio dužan upisati u knjigu ulaznih računa.

– Na taj je način na razliku uvozne i prodajne cijene vozila obračunavao porez na dodanu vrijednost te prijavio i obračunao PDV na osnovicu od 206 tisuća kuna. Učinio je to iako je znao da se u konkretnim slučajevima ne može primijeniti poseban postupak oporezivanja marže, već redovan postupak oporezivanja te da osnovica za obračun poreza na dodanu vrijednost iznosi 2,9 milijuna kuna, na koji je način propustio obračunati, prijaviti i platiti porez na dodanu vrijednost – stoji u optužnici kojom ga se tereti da je Republiku Hrvatsku oštetio za iznos od 663 tisuće kuna ili nekih 88 tisuća eura. Tereti ga se, dakle, da je postupao s ciljem djelomičnog izbjegavanja plaćanja poreza, a optužnicom je predloženo da sud dosudi i imovinsko pravni zahtjev po kojem je ovaj koprivnički poduzetnik u roku od 15 dana na račun Ministarstva financija dužan uplatiti iznos od 663 tisuće kuna s kamatama.

FOTO ilustracija, nema apsolutno nikakve veze s tekstom

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati