Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DOZNAJEMO: PET GODINA STARI HIBRID TREBALA BI ZAMIJENITI PRIRODNA, KVALITETNA TRAVA

Koprivnički travnjak najgori je u HNL-u! Aleksovski: Stvara se loša slika o klubu i gradu

Koprivnički prvoligaš u kolovozu 2018. godine dobio je novi hibridni travnjak. Fotografiju za uspomenu na njemu su tada napravili sadašnji čelnik HNS-a Marijan Kustić, tadašnji direktor Slavena Zvonimir Šimunović i aktualni koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Padale su riječi hvale na sve strane, a rečeno je, između ostalog, da će travnjak uz redovito i pravilno održavanje trajati sedam do osam godina te da godišnje može pretrpjeti čak 70-ak utakmica. U njega, novu drenažu i ostale instalacije podno terena uloženo je pet milijuna kuna i svi su bili sretni što Slaven više neće igrati na terenu kojem je i malo jača kiša zadavala velike probleme. Pet godina kasnije, taj super-moderni travnjak je, uz onaj od Istre, najgori travnjak u najvišem rangu hrvatskog nogometa.

Jasno je to i laiku čim baci pogled na njega, a redovito nam to potvrđuju i igrači, odnosno treneri, koji putem medija tvrde da je po tako nečemu gotovo nemoguće igrati. Između ostalog, mnogi upravo koprivnički travnjak krive za tešku ozljedu Melnjaka, taman kada je dobio poziv za reprezentaciju, a drugi hajdukovac, Mihael Žaper, naglasio je kako kvaliteta nogometa u Hrvatskoj rapidno opada baš zbog katastrofalnih travnjaka. Pritom je kao primjer izdvojio Pulu i Koprivnicu. Ima čak i onih koji sugeriraju čelnicima HNS-a da takvi tereni ne smiju dobiti licencu za natjecanje, dok drugi pak tvrde da je problem u neredovitom održavanju travnjaka, odnosno održavanju bez adekvatne opreme. Kako god bilo, istina je da je teren u katastrofalnom stanju i da je njegova zamjena nužna, jer hibridni bi se i trebali mijenjati svake dvije do tri godine kako bi ostali na vrhunskoj razini. Da situacija nije dobra potvrđuje i direktor Slavena Aleksandar Aleksovski, koji se slaže da je to tema koju treba staviti u fokus.

Hibrid ne prolazi, HNL nije Seria A

– Činjenica je da je teren loš i da se stvara loša slika jer nas svi prozivaju po novinama i ostalim medijima.To je, slobodno možemo reći, sramota za klub i grad, za sve nas i zato se traži rješenje na racionalan način. Hibridi, mora se naglasiti, nisu stvoreni da traju. Oni su idealni za jače lige poput Serie A. Kod nas to ne prolazi jer financijski nije realno da mi to mijenjano svaku godinu-dvije, kao što to oni rade i kako bi se trebalo. Nama bi bolje odgovarala kvalitetna trava jer sad imamo odličnu drenažu. Nekad je drenaža bila u jako lošem stanju, a travnjak vrhunski, a sad imamo jako dobru drenažu, a travnjak nije u najboljem stanju. Zato smatram da je za naš klub kvalitetna trava s kvalitetnom drenažom puno bolje rješenje. Održavanje je dugoročnije i jeftinije i nadam se da ćemo ići u tom smjeru – napomenuo je Aleksovski. S obzirom na to da je stadion, a samim time i igralište, u vlasništvu Grada, pomoć se očekuje i od gradskih vlasti. Direktor Slavena ističe da su u Gradu upoznati s tom problematikom i očekuju pozitivno rješenje.

Direktor Aleksovski kaže da je novi travnjak nužnost

– Vjerujem da će nam Grad izaći u susret i to promijeniti. Mi smo ovdje u najmu, a ulaganje u travnjak je investicijsko održavanje i Grad bi trebao imati glavnu riječ. Plaćamo najamninu i nije realno da mi izvodimo tako velike zahvate. Tekuća održavanja su u redu i mi to radimo, ali ovo je izvanredno održavanje, za što je zadužen vlasnik, u ovom slučaju Grad Koprivnica – naglasio je i dodao da održavanje travnjaka klub na godišnjoj razini košta oko 40 tisuća eura. S druge strane, novi travnjak koštao bi između 130 i 160 tisuća eura.

Travnjak nije luksuz, već nužnost

– Nisu to nerealni iznosi, ne tražimo mi ništa spektakularno, samo kvalitetnu travu koja ne bi bila hibridna. Hibrid je specifičan, možeš ga vrhunski održavati, ali opet ga moraš mijenjati nakon nekoliko godina. S druge strane, trajanje prave trave puno je dugoročnije. Ovo što tražimo nije luksuz, već nužnost, jer postojeće stanje povećava rizik od ozljeda, pada kvaliteta nogometa, stvara se loša slika prema klubu i gradu, a za tim nema potrebe jer je Koprivnica razvijen grad – kazao je direktor Slavena. Inače, godišnji budžet Slavena je oko tri milijuna eura, što je prilično skromno za profesionalni nogomet pa je sukladno tome jasno da klub nema financije kako bi održavao hibridni teren kao što ga, primjerice, održavaju na Rujevici, gdje imaju zaposlene i agronome.

Međutim, svi preduvjeti za običnu, kvalitetnu travu su prisutni, jer je podzemna infrastruktura na visokoj razini, drenaža je odlična, a postavljene su i instalacije za grijanje, koje zbog visokih troškova nikad nisu bile u funkciji. U klubu kažu kako bi po nekoj gruboj računici to koštalo između 35 i 40 tisuća eura mjesečno jer se ogromna površina grije na pet stupnjeva. Da je obična trava najbolje rješenje tvrdi i Zdravko Međimorec – Daja, klupska legenda i voditelj stadiona. Kako kaže, svakodnevno radi na održavanju terena, no njegovo vrijeme je prošlo i već je odavno trebao biti promijenjen.

– Najveći problem je preopterećenost travnjaka. Na njemu trenira prva ekipa, igraju Slaven i Koprivnica, a nedavno su i Križevci. Teren se od velikog habanja jednostavno ne stigne oporaviti. Uostalom, taj hibridni travnjak nije vječit, on se mora promijeniti svako malo, neovisno o tome koliko vi vodite brige o njemu. A mi vodimo svakodnevno. Međutim, naša drenaža je vrhunska i treba staviti prirodnu travu koja se lakše i jeftinije održava. Voda se sigurno ne bi zadržavala na travnjaku kao što se prije – tvrdi Daja.

Zdravko Međimorec Daja, vodi brigu o svim travnjacima

Održavanje učili od Talijana

Kaže da je o održavanju travnjaka učio od Talijana koji su ga postavljali te da surađuju s jednom firmom iz Zagreba i koriste preporuke jedne gospođe koja je nekad radila na održavanju terena na Rujevici.

– Svake godine dosijavamo travnjak s 200 kilograma svježeg sjemenja, imamo vrhunska gnojiva i mjesečno jednom prehranjujemo travnjak sa 180 kila umjetnog gnojiva, specijalnog za takve terene. Pravilno ga zalijevamo, prskamo protiv bolesti, štetnika, korova, hranimo ga, radimo sve kako treba, ali biljka stvara humus i umjetna trava se uopće ne vidi jer ju je taj humus prerastao. Jednostavno je prošao rok trajanja ovog travnjaka i vrijeme je za novu travu – zaključio je Daja, koji s trojicom radnika svakodnevno brine o glavnom, ali i ostalim terenima na stadionu.

Dakle, sudeći prema riječima klupskih čelnika, hibridni travnjak uskoro bi trebao postati prošlost u Koprivnici, a prirodna, kvalitetna trava novo rješenje, jednostavnije i jeftinije za održavanje. Ta promjena, kako se može čuti, mogla se bi se dogoditi sljedeće ljeto, u pauzi između dvije sezone, jer nije realno očekivati da se isto dogodi u zimskim mjesecima, kada je pauza kraća, a vremenski uvjeti zahtjevniji.

JAKŠIĆ KAŽE DA ĆE GRAD POMOĆI, NO NEKE STVARI GA LJUTE

Kad bih rekao što je sve sramota za klub i grad, neke bi jako boljela glava

S obzirom na to da su u klubu jasno poručili kako bi ulaganje u izvanredne situacije poput ove morao izvršiti vlasnik, odnosno Grad Koprivnica, što o svemu tome misli upitali smo i gradonačelnika Mišela Jakšića. Kaže da zadnjih nekoliko utakmica nije bio na stadionu, ali da je načuo o ovome problemu koji bi se morao riješiti. Kao i uvijek, tvrdi, Grad će pomoći, no pomalo ga ljuti činjenica da Slaven samostalno ne rješava problematiku vezanu uz financije, nego rješenje uvijek traže na Zrinskom trgu.

– Osim toga da se treba nešto napraviti, mi ostale tehničke informacije po pitanju travnjaka nismo dobili. Kad ih dobijemo, onda ćemo sjesti za stol i riješiti taj problem, kao što smo rješavali i sve dosad – kazao je prvi čovjek grada. Osvrnuo se i na riječi klupskih čelnika, koji kažu da je loš travnjak sramota za sve, odnosno da se zbog njega stvara loša slika u javnosti.

– Mislim da se koriste preteške riječi, jer kad bih ja počeo govoriti što je sve sramota za klub i grad kroz prizmu nogometa i nekih drugih sportskih projekata, neke bi mogla jako boljeti glava. Ipak je riječ o profesionalnom klubu i kao takvi bi trebali biti samostalniji u odlukama – zaključio je Jakšić.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

NA TRAVNJAK BI MOGLE ISTRČATI I DVIJE KRIŽEVČANKE

Povijesna utakmica za hrvatske nogometašice, Ivana Kirilenko: Imamo srce koje ne odustaje

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati