Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničko sveučilište peto je u zemlji, a od 16 gradova jedini smo bez doma

Naše Sveučilište Sjever po mnogim je parametrima najbrže rastuće među akademskim ustanovama u zemlji, no nažalost, u jednom smo statističkom pokazatelju izvan konkurencije – u negativnom smislu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naime, prema Državnom zavodu za statistiku, čak 16 sveučilišnih pa i veleučilišnih gradova imaju najmanje jedan studentski dom, dok Koprivnica koja je sjedište Sjevera uopće nema takvo mjesto u kojem bi boravili studenti iz udaljenijih krajeva. Na Sjeveru studira sve više studenata iz susjednih i daljih županija, a naći adekvatan i povoljan privatan smještaj za najam u Koprivnici ravno je zgoditku na lotu. Dojam je, naravno da bi studenata iz drugih krajeva bilo i više kad bi imali mogućnost boravka u studentskom domu. 

Studentske domove, dodajmo imaju čak i Knin, Požega, Vukovar, Đakovo… Da nije bilo epidemije koronavirusa, tko zna, možda bi ga danas imala i Koprivnica. Međutim, unatoč njenom kraju još uvijek nije počela gradnja prve faze najavljenog objekta s 80-ak ležajeva, privatnog investitora ISTO student, vlasnika Josipa Galineca iz Zagreba.

Pokušali smo stupiti u kontakt s Galincom protekli tjedan, obećao je javiti se, no do zaključenja broja to nam nije uspjelo. Iz neslužbenih krugova bliskih projektu ipak doznajemo da je obećao i gradskim vlastima da će krenuti s gradnjom doma ove godine. Grad mu je, dodajmo, već izašao ususret produljenjem rokova.

Inače, udruženo koprivničko-varaždinsko Sveučilište Sjever ove je godine potvrdilo svoj novi status, petog sveučilišta u državi. Po broju studenata jedino su četiri najveća grada ispred nas, Zagreb, Osijek, Split i Rijeka, a Koprivnica i Varaždin (5200 studenata op.a.) u odnosu na lanjsku akademsku godinu prestigli i najstarije hrvatsko sveučilište, ono u Zadru. Sjever posljednjih godina razvija i svoj postdiplomski doktorski studij pa je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani bilo sedmo u državi po broju doktoranada (50). Ispred su, uz četiri velika, i ono u Zadru te Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu. Dodajmo i kako Koprivnica prednjači u našoj županiji prema broju studenata, kako kod kuće tako i na veleučilištima i sveučilištima diljem zemlje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, imamo čak 1268 studenata, njih 918 koji studiraju po redovnom programu. Najviše ih je na sveučilišnim studijima, 831, dok ih je 244 na stručnim studijima, na veleučilištima 106. Imamo i 23 studenta na umjetničkim akademijama. Također, među Koprivničancima je njih 26 koji su na doktorskim studijima (19 žena op.a.).

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Svoju je štalu pretvorio u galeriju

VIDEO Pero: “Boli me što Đurđevac nije htio prihvatiti moju donaciju”

Između Đurđevca i Kalinovca

UPRAVO Sudar Peugeota i Golfa na Podravskoj magistrali

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati