Kad pričamo o hrenu, ljudi uglavnom misle na njegov korijen. To je zasigurno jedan od najjačih prirodnih lijekova na svijetu i ljudi ga koriste već stoljećima. No, rijetko tko zna da su i mladi listovi hrena puni karotena i klorofila, te sadrže zavidnu količinu minerala kalija, kalcija, fosfora, sumpora, magnezija, klora. Hren konzumirajte kad je svjež jer kad dugo stoji, gubi svoju moć i ono jako bitno jedite ga sirovog obzirom da kuhanjem gubi svoja ljekovita svojstva i svoj okus.
Hren smatraju zaštitinikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti, a prirodni je antibiotik i konzervans jer dokazano sprečava razmnožavanje bakterija. Konzumacija hrena znatno popravlja pamćenje, otapa masne naslage s kojima se bori godinama, ubrzava metabolizam, štiti od raka deset puta jače od brokule i potiče razvoj dobrih bakterija u trbuhu. Ovaj čudesni korijen je i čuvar srca koji potiče cirkulaciju, čisti krvne žile te prevenira kardiovaskularne bolesti čime ujedno smanjuje visoki krvni tlak.
Štiti od raka
Kažu da hren može deset puta bolje zaštititi od raka nego brokula, a ona je poznata po snažnom antikancerogenom djelovanju. Hren je bogat glikozidima koji potiču rad jetre i na taj način poboljšavaju čišćenje organizma od kancerogenih tvari. Samo jedan gram svježeg, naribanog hrena na dan dovoljno je da bi se spriječilo napredovanje raka jednjaka, jetre, tankog i debelog crijeva te mokracnog mjehura. Također sadrži niazimicin, spoj koji suzbija razvoj stanica raka.
FOTO Podravski list