Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kormorani na “konju” zbog zabrane: “Ujutro ih ima po 500, sve uništavaju…”

Obistinila su se predviđanja ribiča da će zabrana ribolova kod mosta u Botovu pogodovati kormoranima. Svako jutro, kažu ribiči, kod mosta sve „vrvi“ od kormorana koji uništavaju zimovnik. 

-Skoro svaki dan prolazim preko mosta i u ranim jutarnjim satima sve je puno kormorana koji oblijeću Dravu i uništavaju zimovnik. To je prestrašno. Teško ih je prebrojati, ali po mojoj procjeni zna ih biti i po 500 i njima nitko ništa ne može niti smije učiniti – kaže nam ogorčeni ribič.

Šteta za zimovnik, dodaje on, bila bi puno manja da je ribolov dozvoljen. Kad god su ribiči prisutni na mostu, ističe on, kormorana nema.

– Ne mogu ribiči uloviti toliko ribe koliko ih iz vode izvuku kormorani. Njihovo je prisustvo i šok za ribe. To je isto kao da je čovjek u zoni gdje se stalno granatira i stalno mu prijeti opasnost da će ga pogoditi geler. Takav isti stres sad trpe ribe zbog prisutnosti kormorana kojih sigurno ne bi bilo da je ribolov dozvoljen – pojašnjava nam ribič.

Ivica Sabolić, predsjednik koprivničke Zajednice sportsko-ribolovnih klubova ističe kako Zajednica neprestano pokušava riješiti problem vezan uz kormorane.

– Kormorani nemaju prirodnih neprijatelja i jedina je mogućnost dozvola odstrela u suradnji s lovcima. Prije četiri godine imali smo takvu dozvolu, ali su se pobunila društva za zaštitu životinja i odluka je promijenjena. Svjesni smo da se i kormorani moraju hraniti, ali kako nemaju prirodnih neprijatelja stalno se povećava njihov broj. Mi neprestano pokušavamo isposlovati ponovno donošenje odluke o odstrelu jer smo svjesni koliku štetu čine kormorani te da je to jedini način da se zaštiti riblji fond – kaže Ivica Sabolić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BERBA MEDALJA NA KUPU SV. NIKOLE U VARAŽDINU

Picokima pet, Koprivničancima četiri, jedna medalja KTC-u

rapsodija na gostovanju

Kakva razbijačina Rujevice! Slaven s četiri komada natrpao kandidata za naslov prvaka

SVI ĆE SIGURNO PRESELITI U PRVU ŽNL

Torčanci, Ždalčani i Herešinčani u borbi u kojoj neće biti gubitnika

one man show

FOTO Adriano Jagušić s četiri komada razbio Varaždin, klinci u Gorici ostali ‘kratkih rukava’

PRVA ŽNL VIŠE NIJE JAKA KAO NEKADA

Osvit i Starigrad pišu najljepše priče, a bitka za elitnu ligu bit će žestoka

GOTOVO 200 HRVAČICA IZ SEDAM ZEMALJA

Podravka na Zlatnoj kokici osvojila devet medalja i ekipno treće mjesto, Lari Blažeković dva zlata

Upišite pojam koji želite pretraživati