Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Košćak: Popunili smo prazninu u javnom životu i zaposlili devetero ljudi

Rezultati projekta Centar+, koji provodi Forum udruga nezavisne kulture, pokazuju velik napredak po pitanju ponude sadržaja za mlade u Koprivnici, a dokaz tomu je sve veći odaziv na brojne koncerte, radionice i druge događaje koji se odvijaju u sklopu sve popularnijeg FUNK-a.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

FUNK svoje sjedište ima u zgradi u sklopu koprivničkog Kampusa, gdje se nalazi sveučilište, vrtić, Poduzetnički inkubator i budući Obiteljski centar. Prvo su projektom Centar izvan centra uspjeli oživjeti jedan gotovo derutan i neatraktivan prostor u periferiji grada, koji je sada postao prepoznatljiv i izvan granica samog grada. Na tu su lokaciju vratili i ljetni RockLive festival, a valja nadodati kako su brojni koncerti koji se održavaju u dobro opremljenoj dvorani sada već redovito dobrano posjećeni. Upravo se projektom Centar +, koji je sada završio, omogućilo održavanje cijelog niza programa, ali i nadogradnje postojećeg prostora.

Zgrada je dobila sanitarni čvor koji prije nije bio u funkciji, kao i pristupnu rampu za osobe s invaliditetom. U FUNK-u su se u posljednjih 18 mjeseci održavale brojne aktivnosti: od Rocklive glazbene škole sviranja i pjevanja, radionice tehničke produkcije, ali i zero waste načina života i sličnih, edukativnih programa. Također, izgradili su i vlastiti soundsystem. Valja istaknuti kako je kroz sam projekt zaposleno čak devet osoba. FUNK je inače nastao iz potrebe ponude sadržaja kojih u Koprivnici nedostaje, i to u jeku praznine koji je ostao nakon nekadašnje udruge Mladi Akcija Kultura. No, kako su nam rekli iz samog saveza, sve se razvijalo postupno.

– Kada se pogleda razvoj FUNK-a od 2014. do danas, vidi se kako je sve započelo laganim koracima, zapravo na način kako se i do tada radilo, sa skromnim mogućnostima i kapacitetima – rekao nam je voditelj projekta Denis Košćak, nadodavši kako se veliki zaokret dogodio 2018. godine, kada je ostvareno prvo EU sufinanciranje.

Kod samog osnivanja najvažnije je bilo osigurati prostor u kojem će moći provoditi svoje aktivnosti, a koliko je on važan, posebno je istaknuo Košćak:

– Kada postoji središnje mjesto oko kojeg se mladi okupljaju, gdje imaju mogućnost sudjelovati u različitim programima ili realizirati svoje ideje, nezavisna kulturna scena napreduje –ističe Košćak, nadodavši kako su mladi u Koprivnici oduvijek pokazivali sklonost prema nezavisnoj kulturi, što se razvijalo u raznim smjerovima i tempom.

Denis Košćak

– Danas imamo veći broj mladih bendova nego ranije i općenito je veći broj mladih zainteresiran za razna kreativna područja od glazbe do filma, fotografije, likovne umjetnosti, produkcije i sličnih područja – nadodaje Košćak, koji ovim putem poziva sve zainteresirane mlade da im se slobodno jave sa svojim idejama te da se i sami aktivno uključe u rad FUNK-a.

Koprivnica tako zahvaljujući FUNK-u ima prostor koji je na području nezavisne kulture već afirmiran i stalnim programima stvara novu generaciju ljudi zainteresiranih za ovo područje. No, cijela tu priča ne staje, već je otvoren prostor za novo poglavlje, kojim će se ići u daljnju nadogradnju.

– FUNK je trenutno dosegao visoku razinu razvoja, no i dalje postoje izazovi, kako infrastrukturni, tako i drugi, oko daljnjeg razvoja. Trenutno aktivnih EU natječaja nema, a čekaju se rezultati nacionalnih javnih poziva. To će sve diktirati tempo kako ćemo se razvijati dalje. Ali, smatramo kako se puno napravilo i kako se ide u dobrom smjeru – zaključuje Košćak.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati