Patlidžan je često zanemareno, ali vrlo hranjivo povrće koje donosi brojne zdravstvene prednosti. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a posebno pomaže u snižavanju lošeg kolesterola (LDL) zahvaljujući topivim vlaknima koja smanjuju njegovu apsorpciju u probavnom sustavu. Također, patlidžan je dobar izvor snažnog antioksidansa nasunina, koji štiti stanice od oštećenja i upala, čime doprinosi prevenciji kroničnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja, piše Radio Sarajevo.
Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrijednosti te visokom udjelu vlakana i vode, patlidžan pomaže u kontroli tjelesne težine jer povećava osjećaj sitosti. Vlakna iz patlidžana podržavaju zdravlje probavnog sustava, reguliraju probavu i potiču rast korisnih bakterija u crijevima.
VIDEO Rodna kuća slavnog glumca u zagrljaju bršljana već desetljećima plijeni pažnju prolaznika
Kalij u patlidžanu pomaže u održavanju krvnog tlaka i zdravlja srca, dok njegova diuretička svojstva olakšavaju izbacivanje viška tekućine i toksina iz organizma, čime štite bubrege i jetru.
FOTO arhiva