Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
sanacija derutne zgrade se ne bliži

“Košta gotovo milijun i pol kuna, Grad za to nema novac”

Sanacija derutne zgrade u Zakmardijevoj 19, prema procjeni iz 2018. godine, košta nešto manje od milijun i pol kuna, iznos koji Grad Križevci nema. Procjena je to koju je Grad zajedno s Ministarstvom proveo još tad, a sve kako bi mogli zatražiti sredstva iz Javnih potreba za kulturu za 2019. godinu. No, novac tada nije osiguran, a zgradu je u prosincu 2020. godine dodatno oštetio potres, koji je zgradu učinio nesigurnom i nenastanjivom. Problematika je to koja se nastavlja već nekoliko godina, a o čemu smo pisali nedavno, kao i prije godinu dana. Podsjetimo, radi se o zgradi koja je proglašena kulturnim dobrom i trenutno je zaštićena skelama zbog opasnosti od urušavanja. Iz Grada su nam rekli kako se za sanaciju čeka odobrenje Ministarstva kulture i medija, koji su nam na naš upit napokon odgovorili prošloga tjedna. Pokraj činjenice da se radi o kulturnom dobru, problem je i u imovinsko-pravnim odnosima. 

– Kuća je upisana u Registar kulturnih dobara RH, i to kao zaštićeno kulturno dobro. Građevina ima ukupno osam suvlasnika, od kojih troje nisu nastanjeni na području grada Križevaca – naveli su iz Ministarstva, nadodavši kako su stanari evakuirani nakon potresa.

– Kuća Oštrić ima značajne konstrukcijske poremećaje, pripada IV. kategoriji oštećenja te nije za korištenje. Stoga je Grad Križevci evakuirao stanare i osigurao im zamjenski smještaj, te osigurao neposrednu okolinu od mogućih urušavanja predmetne građevine postavom zaštitne skele – nadodaju iz Ministarstva, napomenuvši kako će ostati tako dok se ne steknu uvjeti za daljnje postupanje.

– Kako suvlasnici građevine niti Grad Križevci nisu bili u mogućnosti sufinancirati njenu sanaciju, a programom Javnih potreba u kulturi nisu osigurana dostatna sredstva, radovi sanacije nisu ni mogli započeti – zaključuju iz Ministarstva. Podsjetimo kako je Grad Križevci i ove godine osigurao sredstva za sufinanciranje rušenja derutnih zgrada na području grada putem javnog poziva, ali u iznosu do tri tisuće eura po objektu, što je za ovakav pothvat daleko premalo.

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati