Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
nepopravljiva maloljetnička banda na sudu

Krali po Kuzmincu i rušili nadgrobne ploče, dječak bio u braku s djevojčicom

– Petnaestogodišnjak iz jednog mjesta nedaleko od Koprivnice morat će u odgojni zavod najmanje na pola godine, a najviše tri – zbog nepodopština koje je napravio na području Kuzminca sa svojim prijateljima. Bit će i pod redovnim mjerama promatranja kako bi se vidjelo ima li to učinka.

On se trenutno nalazi u istražnom zatvoru, navode u Općinskom sudu u Koprivnici, dok je jedan od trojice optuženih u bijegu iz Doma, a treći se jednostavno nije pojavio na sjednicu suda. Svi su maloljetni. Za drugoga će se voditi sličan postupak, dok je treći pod mjerama pojačanog opreza.

Ovaj 15-godišnjak, prema informacijama sa Suda, očito iz disfunkcionalne 14-eročlane obitelji radio je svakakve nepodopštine. Sumnjičilo ih se da su opljačkali mještanku Kuzminca, ali i oštetili nadgrobne spomenike na mjesnom groblju. Ovaj maloljetnik se, naravno, branio kako nije baš tako kriv te da ga je na sve nagovorio stariji prijatelj, za kojeg kaže kako nije normalan.

– Nisam ulazio u kuću te žene, prije toga bio sam u školi i tamo uzeo riblje štapiće i ništa više. Kad smo bili na groblju, samo sam zapalio cigaretu, a ploču spomenika gurnuo je upravo moj stariji problematični prijatelj – branio se ovaj dječak i dodao kako je sve loše bila upravo ideja starijeg.

Ipak, potvrdio je kako je s njim nosio ukradeni televizor, dodavši kako je otišao s groblja, a drugi je prijatelj nastavio rušiti i razbijati spomenike.

– Bili smo kod prijatelja, oni su pili alkohol, a kako nismo imali upaljač, otišli smo na groblje zapaliti uz pomoć lampaša – rekao je i otkrio kako je često znao bježati iz popravnog doma i da je nakon toga završio u istražnom zatvoru.

Sud je ipak utvrdio kako uopće nije sporno da je na 20. studenoga provaljeno u područnu školu u Kuzmincu te da je iz hladnjaka ukradeno više paketa smrznutog mesa, od svinjetine, piletine pa sve do kobasica. Također, iz kuće oštećene žene nestao je i kazetofon, televizor, antena… Televizor i kazetofon pronađeni su u kući ovog maloljetnika koji se pravdao da ih je tamo donio stariji prijatelj. To mu nije „prošlo“, jer je sud utvrdio kako to njegov bolesni prijatelj nije mogao sam učiniti. A kad je riječ o spomenicima, priznao je prilikom prvog ispitivanja na policiji da je i sam srušio jedan spomenik pa mu priča o tome da to nije radio „ne drži vodu“. „Koliko ih je srušio, jedan ili više, nije bitno, radi se o oštećenju tuđeg grobnog mjesta i toga je bio svjestan“, smatra  Sud.

-Taj maloljetnik često je smješten po popravnim domovima, ali ni to ga ne zaustavlja u vandalskim činovima. Sad bi trebalo svu trojicu natjerati da za kaznu bez ikakve naknade održavaju groblje, no takvu kaznu sigurno neće dobiti – zaključio je Danijel Miljak, mještanin Kuzminca koji nam je lani pokazao oštećenja na spomenicima, a većim dijelom i na onom njegove obitelji.

– U toj je obitelji troje punoljetne i devetero maloljetne djece, i sva manifestiraju značajnije smetnje ponašanja, a posljedica su zapuštanja i zanemarivanja od strane roditelja i izložena su nasilničkom ponašanju oca – kada nije u zatvoru – dodao je sud i naveo kako je sklon kriminalu i često boravi iza rešetaka. No, tu priča ne staje, jer osim što je ovaj 15-godišnjak optužen za još neka kaznena djela teških krađa, policija istražuje još jedan ozbiljan slučaj. Sumnjaju da je njegova majka omogućavala svom maloljetnom sinu izvanbračni život s drugim djetetom s kojim je imao i spolne odnose.

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI