Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U DETALJE OPISANA NAMJERA DIZANJA KREDITA

Kraljev odvjetnik: Banke je nemoguće prevariti za kredit

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Protekli tjedan potvrđena je optužnica protiv Marija Kralja (43), bivšeg vlasnika Hangara 18, zbog kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja službenih dokumenata. Kao što smo već pisali, radi se o optužbama da je na prijevaru dizao kredite u bankama te krivotvorio dokumente za realizaciju da bi svoju kompaniju izvukao iz novčanih problema. Dokažu li mu na sudu krivnju, prijeti mu višegodišnji zatvor.

Terete ga da je od ožujka do kolovoza 2019. godine kao direktor firme u Koprivnici ishodio da banka odobri društvu kredit veći od 6,2 milijuna kuna iako kredit nije imao namjeru vratiti. Tereti ga se da je izradio i predao banci lažni ugovor o ustupanju potraživanja u koji je neistinito upisao da postoji potraživanje njegova društva prema jednom teleoperateru, pa je na taj ugovor stavio lažni potpis i pečat tog teleoperatera te izradio i predao banci pet lažnih računa prema kojima teleoperater duguje njegovu društvu više od devet milijuna kuna, iako takav dug uopće nije postojao. Navode i da je od prosinca 2018. do kolovoza 2019. godine kao direktor ishodio da još jedna banka odobri društvu kredit veći od 4,8 milijuna eura, iako nije imao namjeru vratiti kredit.

– Banci je u zalog dao zalihe robe društva prikrivši činjenicu kako je ta roba od ranije opterećena založnim pravom druge banke. Okrivljenika se tereti da je izradio i predao toj banci 19 lažnih ugovora o ustupanju potraživanja u koje je neistinito upisao kako postoje potraživanja njegova društva prema društvima iz BiH, Slovenije i Makedonije za prodanu informatičku opremu, a prema tim bi ugovorima banka podmirivala potraživanje prema njegovu društvu neposredno od inozemnih društava, iako njegovo društvo nije imalo nikakva potraživanja prema inozemnim društvima. Njegov odvjetnik tvrdio je da optužnica nema pravnog temelja i dokaza da je počinio ta kaznena djela.

– Poslovne banke nemoguće je prevariti kod realizacije kredita. Kralj nije postupao s prijevarnom namjerom i nema nikakve veze s bilo kakvim eventualnim krivotvorenjem bilo kakvih isprava – tvrdila je obrana te dodala kako je HPB, primjerice, mjesecima provjeravala poslovanje društva Hangar prije odobrenja kredita te nije dala kredit „preko noći“.

– Negdje u ožujku ili travnju 2019. dogovoren je novi „proizvod“ banke koji nije utjecao na povećanje dotadašnje izloženosti Hangara 18 za plaćeni dio kredita na što su u banci usmeno i pristali. Zbog toga u Hangaru 18 nisu kod drugih banaka niti tražili novi kredit jer su vjerovali da će banka obećanje i dogovor i ispuniti. No, u određenom su trenutku iz banke počeli tražili kolaterale nekretnina ili narudžbenice kupaca gdje su iz Hangara 18 nudili neopterećene kupce kod drugih banaka (primjerice Pevex, Spar, Tele 2). Ponovno su se u banci složili i obećali da će sve biti odobreno, no onda je nastao problem najavom nove uprave HPB-a, tražili su još jače kolaterale – kaže obrana.

Ipak, HPB je isplatila kredit i prije dostave cesije od Tele 2 u njihovu banku pa ta cesija očito nije niti bila važna za plasman jer su očito imali vjeru i znanja da će plaćanje izvršiti Hangar 18 na partiju kredita. Za Addiko banku su naveli kako su u zadnji trenutak prije donošenja odluke o plasmanu kredita tražili da bi se upisali i na zalihe društva Hangar 18.

– To Hangaru 18 to nije predstavljalo baš nikakav problem jer su imali dovoljno zaliha, a u Addiko banci su vidjeli bilancu društva Hangar 18 i svu moguću dokumentaciju. Uostalom, javno je bilo dostupno da je HPB već upisana jednim dijelom na zalihe društva Hangar 18. Addiko se mogla naplatiti iz istih tih zaliha te iako je plan restrukturiranja društva Hangar 18 išao bez ikakvih otpisa, oni u Addiko išli su bez razloga rušiti Hangar 18 – branio se Kralj preko odvjetnika.

HPB je, tvrdili su, imao pravo zaloga na stvarima ukupne vrijednosti do 23 milijuna kuna, dok je zaliha vrijedila 60 milijuna kuna. – Bez financijske potpore rijetko bi koje trgovačko društvo u našoj državi moglo egzistirati i poslovati, vjerujemo da je to čak i notorna činjenica. U odnosu na eventualna krivotvorenja poslovnih isprava koja se okrivljeniku stavljaju na teret, on je već više puta istaknuo da nema apsolutno nikakve veze s bilo kakvim krivotvorenjem, ako je ono počinjeno – navodi obrana.

FOTO: Podravski list/arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

đurđevčanin ističe da je osuđen unatoč brojnim nepravilnostima

VIDEO Mario: “Događaju se čudne stvari. Fotografije i dokumenti nestaju, svaka mi je žalba odbijena”

KORISNE INFORMACIJE

HŽPP: U ovim slučajevima putnici imaju pravo na povrat novca

Sadržajno prijepodne u Đurđevcu

FOTO/VIDEO Podravska Sahara dobila nove stanare, topovi zapucali u pozdrav proljeću

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo popularno voće lijek je za visoki krvni tlak

PROTIV 34-GODIŠNJAKA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Podravec lažno prijavio pucnjavu. Mogao bi u zatvor

u ludbregu se na desetak lokacija gradi stotinjak stanova

Stanovi jeftiniji nego u Koprivnici, kupuju ih mladi domaći ljudi


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati