Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Kriza” u građevini: Gradi se 80 stanova više, stižu veći trgovački centri!

Samo na području Koprivnice trenutno je u izgradnji nekoliko stambeno-poslovnih zgrada i više manjih privatnih investicija u nekretnine.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Jedna od najvećih svakako je ona u samom središtu grada – kod popularne Martinovke, koja će imati čak i podzemnu garažu. Priprema se i teren za veliki projekt gradnje trgovačkog centra Eurospin na mjestu nekadašnje tvornice Sloga obuće u Marofskoj u Koprivnici. Ove godine otvoren je i McDonald’s u županijskom središtu. Gradilo se i u Đurđevcu, ove godine dovršena je stambena zgrada na ulazu iz smjera Virja, a dovršava se još jedna u Basaričekovoj. Krenula je i gradnja KTC-ove trgovine s benzinskom postajom i restoranom blizu gradske tržnice… U Križevcima kod Eurospina gradi se trgovački centar, retail-park Supernove, velika stambena zgrada u samom centru…

Prema DZS-u, lani je na području Koprivničko-križevačke županije izdano 269 građevinskih dozvola, tek deset više nego u 2020. godini. Sveukupno, radi se o čak 75.785 kvadrata novih objekata, što je za 15-ak tisuća više nego godinu ranije. Najveći dio otpada na zgrade, 212, kojih je za 15 više nego u 2020. Građevinske dozvole izdane su za ukupno 210 stanova, čak 80 više.

Ipak, susjedne županije uglavnom „šišaju“ našu po broju izdanih građevinskih dozvola lani, tako je u Varaždinskoj izdano 479, a u Međimurskoj gotovo duplo više nego kod nas (513).

Zasad još nema podataka o financijskoj vrijednosti svih napravljenih nekretnina u protekloj godini, no zato je u 2020. godini ukupna vrijednost bila 354 milijuna kuna, a u 2019. 40 milijuna kuna više.

IZDANE GRAĐEVINSKE DOZVOLE U 2021. (DZS)

ŽupanijaBroj DozvolaZgrade
Koprivničko-križevačka269212
Varaždinska479406
Međimurska513416
Bjelovarsko-bilogorska310259
Virovitičko-podravska180148

Treba istaknuti i kako je prva godina korone bila godina u kojoj su se dovršavale nekretnine, a izdavalo manje dozvola za nove. Tako su završene čak 82 zgrade, a lani njih 66. Lani je izgrađen točno 101 stan u Koprivničko-križevačkoj županiji, a godinu ranije 151. Najplodonosnija godina bila je, dodajmo, 2019. kad je na području naše županije završena gradnja čak 263 stana. Međutim, ni izbliza nije dostignut rekord iz 2007. kad je dovršeno 366 stanova. Lani se, doznajemo prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najviše gradilo trosobnih stanova (33), a potom 5-erosobnih i većih (28). Od jednosobnih, zanimljivo, napravljena su samo tri.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI