Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevačka soba priča Josipa i Ljiljane jedinstvena je u svijetu

Josip i Ljiljana Petrlić poznati su križevački par koji ne treba posebno predstavljati. Dok je Josip, koji je mnogima poznatiji kao Pjer, etablirani i plodan autor, glazbenik i književnik, posebno fokusiran na području književnosti za djecu, njegova ga supruga Lili prati u svemu i svojim kreativnim umijećem upotpunjuje sve što zajedno rade.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ideja i inspiracije nikada im ne nedostaje, a svoju su silnu kreativnu energiju nedavno uložili u posebnu, bajkovitu Sobu priča Lilipjer. Prostorije nekadašnjeg frizerskog salona, u sklopu njihove obiteljske kuće u Križevcima, Petrlići su prošle godine prenamijenili u kreativnu sobu za učenje i igranje, a u godinu dana posjetilo ih je oko 400 učenika, odnosno polaznika vrtića. Pokraj igre i pjesme, najveća je pozornost dana pričanju priča.

– Osnovna je ideja prikazati dnevni boravak jednog pisca. Djeci želimo pokazati kako to za autora može biti cijeli svijet, odnosno kako sve oko vas može poslužiti kao inspiracija – rekla nam je Lili, pokazujući nam prilaz ovoj maštovitoj sobi.

Gotovo svaki kutak sobe je ukrašen, bilo slikom, instalacijom, stihovima ili nekim predmetom, koji se sve više otkrivaju što dulje boraviš u sobi. Svi su elementi zamišljeni kao interaktivni, a neki od njih zahtijevaju pravu angažiranost, bilo u vidu velike mašte ili pak gotovo detektivskog oka za detalje.

– Lisici iz jedne od naših priča napravili smo kućicu u kojoj se nalazi kutija s lokotom, čiju lozinku djeca moraju otkriti iz same priče. Time je sama priča zanimljivija – govori nam Lili, koja nam je otkrila kako se u kutiji nalazi, između ostaloga, i kod za geocaching, odnosno koordinate koje se mogu očitati pametnim telefonom, i time internetom automatski označiti da su bili u posjetu.

Ovakva soba jedinstvena je u našem kraju, a nije poznato ima li slične u svijetu. Tu jedinstvenost dodatno ističe činjenica kako sobu ispunjavaju motivi iz Pjerovih knjiga, ali i iz njegova života. Nedavno je u sklopu Spravišča predstavljen i „bookcycle“, bicikl koji je ujedno i pokretna knjižnica na dva kotača. Zanimljivost u vezi njega je da je sav nosivi prostor ispunjen upravo – knjigama čiji je autor sam Pjer. Trenutno broji 13 objavljenih naslova, a većina ih je mjestom radnje vezana uz Križevce.

– U programu koji radimo s djecom i drugim našim gostima imamo i obilazak Križevaca, koji upoznajemo kroz likove iz mojih priča. Tu se pojavljuju i princeza Hedy, zatim ljubavna priča o Marti i Iveku, a imamo i priče iz šume koje se odvijaju u našoj Ratarskoj šumi – pojašnjava nam Pjer, istaknuvši kako cijela priča sa Sobom ima i turistički karakter.

– Dolaze nam grupe iz raznih krajeva Hrvatske koje u posjetu Križevcima obavezno dođu kod nas. Tu moramo istaknuti i dobru suradnju s DAK-om, gradskom destinacijskom agencijom, koja nam zaiste pomaže na vidljivosti – ističe Lili, pokazavši nam pisma samih učenika koji posjet Sobi opisuju raznim pohvalama i u superlativima.

Sadržaj ove bajkovite priče Lili i Pjer žele još pojačati multimedijalnim sadržajem, no za to im nedostaje sredstava:  

– Idući korak je osnivanje udruge preko koje ćemo se moći aplicirati na razne pozive i natječaje. Tako ćemo našim posjetiteljima moći ponuditi još kvalitetniji sadržaj i obogatiti program – rekla nam je Lili, koja je za kraj uz Pjera na gitari otpjevala jednu od veselih pjesama koje izvode zajedno sa svojim gostima.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

đurđevčanin ističe da je osuđen unatoč brojnim nepravilnostima

VIDEO Mario: “Događaju se čudne stvari. Fotografije i dokumenti nestaju, svaka mi je žalba odbijena”

KORISNE INFORMACIJE

HŽPP: U ovim slučajevima putnici imaju pravo na povrat novca

Sadržajno prijepodne u Đurđevcu

FOTO/VIDEO Podravska Sahara dobila nove stanare, topovi zapucali u pozdrav proljeću

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo popularno voće lijek je za visoki krvni tlak

PROTIV 34-GODIŠNJAKA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Podravec lažno prijavio pucnjavu. Mogao bi u zatvor

u ludbregu se na desetak lokacija gradi stotinjak stanova

Stanovi jeftiniji nego u Koprivnici, kupuju ih mladi domaći ljudi


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati