Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevci: Kreću projekti uspostavljanja sustava za proizvodnju geotermalne energije

Najavljivani projekti istraživanja i uspostavljanja sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca napokon su krenuli u početnu fazu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prošlog je utorka u kinodvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka održana početna konferencija na kojoj su javnosti predstavljena dva projekta. Podsjetimo, riječ je o projektima pod nazivom Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca kao i Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca čiji je nositelj Grad Križevci. Stavljanjem sustava u funkciju grijat će neke od zgrada i ustanova u javnom vlasništvu na području grada, a u neposrednoj blizini samih bušotina.

Nakon projekta Healing Places, koji je financiran iz Interreg Central Europe, kojim smo započeli malo šira istraživanja na našoj geotermalnoj bušotini, ova dva projekta kruna su svih istraživačkih radova i tehničke dokumentacije koju očekujemo, a sve kako bismo krenuli korak bliže cilju da imamo sustav grijanja javnih zgrada iz geotermalnog potencijala – rekao je tom prilikom gradonačelnik Mario Rajn.

Navedeni su projekti korak zadanom cilju Razvojne strategije grada do 2030. godine, a to je postizanje energetske neovisnosti. Više o detaljima projekta govorili su predstavnici tvrtke Elfa h.f. iz Islanda Haukur Asberg Hilmarsson i Hafsteinn Helgason, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup te ispred Komunalnog poduzeća Križevci stručna suradnica u gospodarenju otpadom Nikolina Stipić.

Pokraj grijanja javnih zgrada, u planu je i potencijalno komercijalno korištenje. Očekivana procijenjena godišnja proizvodnja MWh iz geotermalne energije 12 487MWh, dok je procijenjeno smanjenje godišnjih emisija CO2 2.500t godišnje, naglasio je Ivan Biškup. Projekti će se provoditi od 22. svibnja 2022. godine do 30. travnja 2024. godine. Vrijednost projekta Izrade tehničke dokumentacije iznosi 410.400, dok je drugi projekt u vrijednosti od 507.580,00 eura. Sredstva su odobrena iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. – Programa „Energija i klimatske promjene“.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati