Križevci: Kreću projekti uspostavljanja sustava za proizvodnju geotermalne energije

Najavljivani projekti istraživanja i uspostavljanja sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca napokon su krenuli u početnu fazu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prošlog je utorka u kinodvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka održana početna konferencija na kojoj su javnosti predstavljena dva projekta. Podsjetimo, riječ je o projektima pod nazivom Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca kao i Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca čiji je nositelj Grad Križevci. Stavljanjem sustava u funkciju grijat će neke od zgrada i ustanova u javnom vlasništvu na području grada, a u neposrednoj blizini samih bušotina.

Nakon projekta Healing Places, koji je financiran iz Interreg Central Europe, kojim smo započeli malo šira istraživanja na našoj geotermalnoj bušotini, ova dva projekta kruna su svih istraživačkih radova i tehničke dokumentacije koju očekujemo, a sve kako bismo krenuli korak bliže cilju da imamo sustav grijanja javnih zgrada iz geotermalnog potencijala – rekao je tom prilikom gradonačelnik Mario Rajn.

Navedeni su projekti korak zadanom cilju Razvojne strategije grada do 2030. godine, a to je postizanje energetske neovisnosti. Više o detaljima projekta govorili su predstavnici tvrtke Elfa h.f. iz Islanda Haukur Asberg Hilmarsson i Hafsteinn Helgason, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup te ispred Komunalnog poduzeća Križevci stručna suradnica u gospodarenju otpadom Nikolina Stipić.

Pokraj grijanja javnih zgrada, u planu je i potencijalno komercijalno korištenje. Očekivana procijenjena godišnja proizvodnja MWh iz geotermalne energije 12 487MWh, dok je procijenjeno smanjenje godišnjih emisija CO2 2.500t godišnje, naglasio je Ivan Biškup. Projekti će se provoditi od 22. svibnja 2022. godine do 30. travnja 2024. godine. Vrijednost projekta Izrade tehničke dokumentacije iznosi 410.400, dok je drugi projekt u vrijednosti od 507.580,00 eura. Sredstva su odobrena iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. – Programa „Energija i klimatske promjene“.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI