Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevci: Obitelj dobila 1,3 milijuna kuna zbog Valentinine smrti

Valentina Sokač imala je 37 godina kad je na nju krajem rujna 2014. godine u Jelačićevoj u Križevcima pala metalna ograda teška 600 kilograma. Usmrtila ju je na mjestu događaja. Osam godina kasnije, njezina dva sina, njeni roditelji, ali i njen punac dobili su kakvu-takvu zadovoljštinu nakon dugotrajnog sudskog postupka – financijsku naknadu štete za pretrpljenu bol. Sud im je zajedno odredio oko 1,3 milijuna kuna odštete. Njihovu majku i kćer nažalost, više ništa ne može vratiti.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Valentina je, pisao je tada Podravski list, radila u KB-u Dubrava kao medicinska laborantica, i kao samohrana majka izdvajala značajna sredstva za školovanje svoje djece. Djeca, blizanci, nekoliko godina prije toga u nesretnom su slučaju ostala i bez oca. Da tragedija bude veća, ostali su sami, jer metalna ograda, tj. vrata nisu bila potpuno učvršćena te su ispala iz ležišta, pala na nju i usmrtila je.

Obitelj je tužila firmu Vodotehna, ali i na temelju suvlasništva, nekolicinu drugih suvlasnika tog dijela nekretnine na kojoj se nalazila „kvarna“ metalna ograda. Na kraju, sud je odredio da je za štetu isključivo kriva Vodotehna. Obitelj će ipak morati vratiti troškove postupka tuženim sustanarima.

– Po ocjeni suda za štetu koja je nastala padom predmetnih vrata odgovara prvi tuženik Vodotehna kao njihov vlasnik s obzirom na to da vrata predstavljaju opasnu stvar, te je Vodotehna d.o.o. dužna naknaditi nastalu štetu – navodi se u obrazloženju te dodaje kako…

– Po ocjeni suda, činjenica da je pokojna Valentina Sokač zatvarala vrata u vrijeme štetnog događaja, ne znači da je doprinijela štetom događaju jer je svrha vrata da se otvaraju i zatvaraju. Ostali tuženi, kako se i dokazalo, nisu koristili ta vrata za prolaz niti su imali ključ za njih, održavali ih ni preuzeli njihov posjed. Također, prilikom kupnje stanova rečeno im je bilo da vrata isključivo koristi Vodotehna – obrazložio je sud.

Inače, u vrijeme nesreće u noći na 29. rujna, i prije toga, rađena je obnova Ulice bana J. Jelačića pa i u razini te nekretnine. Pješaci su unatoč obnovi na nekretninu uvijek ulazili s ulične strane jer je nogostup posljednji rekonstruiran, a radnici su uvijek građevinskim materijalom koji su postavljali omogućavali ulaz pješacima od ulice na nekretninu.

Protiv odgovornih u Vodotehni vodio se i kazneni postupak no, doznajemo, ovaj slučaj bio je odbačen. U Vodotehni se mogu žaliti na ovu presudu, pa ako to i učine – na pravomoćnost će se čekati sigurno još mjesecima. Dobiju li spor, uz navedenu odštetu uračunat će se i kamate pa će ukupan iznos gotovo sigurno možda i premašiti dva milijuna kuna. Dodajmo i kako se u čast Valentini Sokač u Križevcima svake godine održava tradicionalni vatrogasni memorijal u znak sjećanja na njihovu bivšu članicu. 

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KORISNE INFORMACIJE

HŽPP: U ovim slučajevima putnici imaju pravo na povrat novca

Sadržajno prijepodne u Đurđevcu

FOTO/VIDEO Podravska Sahara dobila nove stanare, topovi zapucali u pozdrav proljeću

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo je proljetno voće nevjerojatan prirodni lijek: Koristi se čak i protiv povišenog krvnog tlaka

PROTIV 34-GODIŠNJAKA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Podravec lažno prijavio pucnjavu. Mogao bi u zatvor

u ludbregu se na desetak lokacija gradi stotinjak stanova

Stanovi jeftiniji nego u Koprivnici, kupuju ih mladi domaći ljudi

prometna nesreća u rasinji

VIDEO: Vozač Fiat Punta s 3,18 promila sletio u kanal


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati