Križevci u top 10 hrvatskih gradova po odvajanju komunalnog otpada

Križevci su lani dodatno povećali stopu odvajanja komunalnog otpada, s 42,99 posto u 2020. godini, u 2021. godini ta stopa iznosila je 46,3 posto. Time su se Križevci još više približili propisanoj EU direktivi od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada i tako ušli top listu 10 najboljih gradova u Hrvatskoj.

-Dobrih rezultata ne bi bilo bez vas građana koji ste ozbiljno shvatili potrebu odvajanja i recikliranja te vam se ovim putem najiskrenije zahvaljujem. Također, zahvaljujem se i vrijednim djelatnicima Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci na trudu i angažmanu u zajedničkom nastojanju da Križevci budu zeleni i održivi – ističe križevački gradonačelnik Mario Rajn.

U gradskoj su upravi naveli kako je lani uveden dodatni spremnik za odvojeno sakupljanje papira i kartona, a provedene su i dodatne akcije sakupljanja stakla na kućnom pragu korisnika usluge.

-Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci intenzivno je radilo i na mehaničkom odvajanju korisnih frakcija iz glomaznog otpada kako bi se iz istog iskoristile korisne komponente te tako smanjilo odlaganje otpada na odlagalištu otpada. Prošle godine uvedena je mobilna aplikacija Moj otpad koja korisnike usluge putem njihovih mobilnih telefona obavještava o odvozu spremnika za otpad dan prije. Nadalje, ove godine Grad Križevci, Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci i KLIK pokrenuli su projekt „Živi održivo – smanji otpad“ kroz koji je proveden niz edukacija za gradske ustanove, poduzeća, udruge i građane, a sve u cilju smanjenja otpada i pružanja primjera kako postupati s otpadom. Zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ove godine nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u obliku životinja koji su postavljeni u svim dječjim vrtićima na području Križevaca kako bi se kod najmlađih razvijale pozitivne navike u postupanju s otpadom. Tu je i niz drugih aktivnosti u vidu edukacija, radionica, radijskih emisija, letaka i brošura koje se provede, a sve kako bi se podigla svijest o važnosti odvojeno sakupljanog otpada – dodali su.

FOTO Ilustracija

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI