Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kud se smijemo kretati za vrijeme bolovanja? Zavod za zdravstveno sve kontrolira…

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kontrolira bolovanja i ističu kako je sve što ima veze s bolovanjem u nadležnosti izabranog doktora upoznatog s osiguranikovim zdravstvenim stanjem.

Na temelju utvrđenog zdravstvenog stanja doktor daje pacijentu upute vezane uz korištenje privremene nesposobnosti za rad, a od osobe se očekuje da postupi odgovorno i ne izlaže se naporima koji bi mogli negativno utjecati na njeno zdravlje. Ako je osigurana osoba u dovoljno dobrom stanju da se pojavi kod liječnika na pregledu izabrani doktori joj daljnje upute daje sukladno obavljenom pregledu. Ukratko, sve je na prosudbi liječnika i bez njegove sukladnosti nema kretanja iz mješta boravišta ili prebivališta, dodaju iz HZZO-a.

Neki od situacija kad osoba gubi pravo na naknadu plaće za vrijeme korištenja bolovanja su kad sama prouzrokuje privremenu nesposobnost za rad, ako izabranog liječnika ne obavijesti u roku tri dana od dana početka bolesti da je oboljela, ako namjerno sprečava svoj oporavak odnosno ponovno osposobljavanje za rad, ako se bez opravdanog razloga ne odazove na liječnički pregled ili doktora kontrolora HZZO-a ili drugog tijela ovlaštenog za kontrolu bolovanja, ako doktor ili kontrolor ili nadležno tijelo HZZO-a utvrdi da se ne pridržava uputa za liječenje te ako bez suglasnosti liječnika napusti mjesto boravišta ili prebivališta.

Od siječnja do studenog prošle godine, HZZO je obavio kontrolu u 9052 ordinacije i prekontrolirao skoro 35.000 bolovanja, a podatke o kaznama biti će dostupne u ožujku ove godine, piše Dnevnik.hr

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

POČINJU RADOVI U OPĆINAMA IZOSTAVLJENIMA IZ PROJEKTA ALGOMERACIJE

Gradit će se vodovod u Rasinji i Sokolovcu, radi se glavni projekt za Legrad

rapsodija na gostovanju

Kakva razbijačina Rujevice! Slaven s četiri komada natrpao kandidata za naslov prvaka

Lori Ludbreg svoja vrata otvara na proljeće

Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO: Slavica (77) muku muči s očnom mrenom i žutom pjegom

SVI ĆE SIGURNO PRESELITI U PRVU ŽNL

Torčanci, Ždalčani i Herešinčani u borbi u kojoj neće biti gubitnika

Upišite pojam koji želite pretraživati