Savršeno kuhana riža počinje s pravilnim omjerom vode i riže te pažnjom prema vrsti riže koju koristiš. Za bijelu dugozrnu rižu najbolji omjer je jedna šalica riže na dvije šalice vode. Rižu je važno prije kuhanja dobro isprati pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra, jer se tako ispire višak škroba koji uzrokuje ljepljivost.
U loncu se voda zakipi, zatim se doda sol i isprana riža. Kada voda ponovno proključa, temperatura se smanji na najnižu moguću razinu, lonac se poklopi i riža se kuha lagano oko petnaest minuta, bez miješanja. Ključno je ne dizati poklopac jer para koja se stvara unutra završava proces kuhanja. Nakon što se vrijeme istekne, lonac se skida s vatre i riža se ostavi pokrivena još pet minuta da se odmori i upije ostatak vlage.
Kod smeđe riže postupak je sličan, ali zahtijeva više vode i vremena. Omjer je jedna šalica riže na dvije i pol do tri šalice vode, a kuhanje traje oko četrdeset minuta. I ovdje vrijedi pravilo da se riža nakon kuhanja ostavi poklopljena nekoliko minuta prije posluživanja.
Za prozračnu i rahlu teksturu riža se na kraju može lagano proći vilicom umjesto žlicom, jer se tako zrna odvajaju bez gnječenja. Dodatni sloj okusa može se postići ako se riža prije kuhanja kratko poprži na malo ulja ili maslaca, čime poprimi orašastu aromu i zadrži čvršću strukturu.
Najvažnije je ne pretjerati s količinom vode i ne žuriti s procesom, jer riža zahtijeva strpljenje i pažnju. Kada se pravilno skuha, svako zrno ostaje cjelovito, mekano iznutra i lagano čvrsto izvana, spremno da upotpuni bilo koje jelo.
FOTO ilustracija
