Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VRT

Kupus u vašem vrtu će rasti kao nikad prije posadite li oko njega ove biljke

Posadite li odgovarajuće biljke oko kupusa možete maksimalno iskoristiti rodni potencijal tla, povećati prinos, poboljšati izgled i okus plodova, imunitet i zaštititi usjev. Upravo kupusnjače koje često uzgajamo napadaju brojni štetnici.

U zaštiti mogu pomoći ljekovite i začinske biljke kao što su ružmarin, žalfija i lavande, ali sve tri biljne vrste formiraju velike grmove pa je bitno dobro procijeniti udaljenost među njima. Velik broj štetnika odbijaju upravo zbog svog mirisa pa čak i puževe. Daju veliki doprinos u zaštiti od kupusnog moljca koji ne podnosi njihov miris. Također, dobar susjed je i neven koji smanjuje populaciju štetnih nematoda u tlu, a miris odbija moljce, leptire i privlači parazitske osice. Kamilica pak obogaćuje tlo dušikom, privlači korisne kukce i potiče razvoj korisnih zemljišnih bakterija.

Dragoljub pokriva tlo i smanjuje gubitak vode isparavanjem, a prednost je što privlači lisne uši i ličinke na sebe i daje vam mogućnost da spriječite napad na uzgajane biljke, piše Agroklub.

Što se tiče povrća, crveni luk i luk vlašac su odličan izbor, dok u nekim slučajevima izuzetak može biti češnjak no ne treba ih saditi previše blizu. Oni štite od kupusnog moljca, ušiju, duhanovog štitastog moljca, grinja, ličinki i drugih štetnih vrsta. Osim toga, taj miris ne odgovara zečevima i srnama. Mahunarke kao što su grah, grašak ali i djetelina su se pokazale dobrim susjedima, a prednost je što obogaćuju tlo dušikom.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Radno vrijeme 17. travnja

Spar ima obavijest za kupce

Izborna srijeda

Pogledajte kako sutra rade Robin marketi

Izborna srijeda

Lidl ima obavijest za sve kupce

Ne konzumirajte ga

Spar moli sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga vrate u najbližu trgovinu

POSLOVNA PRIČA MLADE KOPRIVNIČANKE

VIDEO Helena: Svaka je torbica unikatna, čak i da ih pokušam kopirati, ne bi mi uspjelo

Nova lokacija

Robin market u Đelekovcu preselio na susjednu adresu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati