Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODRAVSKI DOZNAJE: Odlazi li konačno prvi čovjek koprivničkog turizma?

Labazan otvorio obrt i nazvao ga “Renesansni festival”. Izvrijeđao našu novinarku i poručio da ima ponude iz inozemstva

Na poprilično neobičan potez odlučio se početkom prosinca prošle godine direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice Renato Labazan. Na svoje je ime pri Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Grada Koprivnice registrirao obrt svima poznatog i upečatljivog imena „Renesansni festival“. Obrt je namijenjen organizaciji i uslugama, a registriran je za više vrsta različitih djelatnosti. Labazanov obrt tako će se u budućnosti baviti organizacijom sastanaka i poslovnih sajmova, iznajmljivanjem i davanjem u zakup strojeva, savjetovanjem oko poslovanja, trgovinom na malo na štandovima i tržnicama, specijaliziranim dizajnerskim djelatnostima, proizvodnjom igara i igračaka te ostalom prerađivačkom industrijom.

Ovaj je potez, u kontekstu Labazanove dugogodišnje uloge kao direktora koprivničke turističke zajednice, u najmanju ruku čudan, a informacija je u javnosti izazvala različite spekulacije. Jedna od njih je da Labazan priprema teren za eventualni odlazak s funkcije koju obnaša već puna dva desetljeća. Do isteka važećeg mandata preostaje mu odraditi još dva izdanja Renesansnog festivala. Javnost već godinama ima dojam da Labazan nije u dovoljnoj mjeri angažiran i proaktivan u promoviranju cjelogodišnjeg turističkog potencijala Grada Koprivnice, a krajem studenog prošle godine nezadovoljstvo njegovim ponašanjem javno je iznio i ravnatelj Muzeja Robert Čimin, kojem je prekipjelo uoči početka Srednjovjekovnog božićnog sajma te ga je u medijima prozvao „bahatim direktorom svemira“.

Otvaranje obrta pod nazivom koji implicira na turističku manifestaciju koju je osobno pokrenuo sugerira da se Labazan bavi nekim novim projektom izvan svoje službene dužnosti, što dodatno pojačava sumnje i spekulacije. U pokušaju da doznamo koja je bila njegova ideja i namjera kod pokretanja obrta, e-mailom smo se obratili na adresu Turističke zajednice, odakle su nas uputili da se direktoru obratimo putem njegove privatne adrese ili telefonski. Zanimalo nas je i je li istina da je ime Renesansnog festivala zaštitio pri Državnom Zavodu za intelektualno vlasništvo kako bi ga možda u budućnosti održavao izvan granica Koprivnice. U telefonskom pozivu Labazan nije odgovorio ni na jedno postavljeno mu pitanje, već je u svom stilu odgovorio protupitanjem autorici ovih redaka je li ona svakoga tko u gradu otvori obrt zove i pita iz kojeg je to razloga učinio.

– Žalosno je da svoju karijeru godinama gradite i zarađujete „kunice“ na blaćenju mog lika i djela, a sve u režiji vlasnika Podravskog lista. Manipulirate informacijama kako vam odgovara, žalosno je da to ne vidite. Najbolje bi bilo da se obratite psihologu i psihijatru – poručio je Labazan. Naknadno je na upite ipak odgovorio e-mailom, u kojem je uvodno istaknuo kako ga čudi iznenadna briga Podravskog lista za Renesansni festival kojeg, kako je naveo, naš medij i njegov vlasnik podcjenjuju i blate već godinama.

– Točno je da sam osnovao obrt pod imenom Renesansni festival, a na to ime polažem pravo jer sam vlasnik autorskog prava te intelektualnog vlasništva (institucije u ovom slučaju to ne mogu biti). Obrt je trenutno neaktivan, a poslovne aktivnosti nisu planirane na području grada Koprivnice. Obrt mi u budućnosti otvara mogućnost poslovanja u Hrvatskoj i inozemstvu za što već imam poslovne ponude – pojasnio je Labazan te se još jednom osvrnuo na praćenje od strane našeg medija.

– Ako ću se odlučiti na poslovanje van Koprivnice, u tome će veliku ulogu imati i Podravski list, koji već godinama difamira, obmanjuje i manipulira svoje čitateljstvo sa jasnim ciljem omalovažavanja prvenstveno mene osobno, a time i mnogobrojnih aktivnosti TZ Koprivnice, stotine sudionika, a posebice Renesansnog festivala – od Ministarstva turizma proglašene najbolje manifestacije u Hrvatskoj – zaključio je direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice.

Ovogodišnja tema Renesansnog festivala je lakrdijaštvo, a organizator se već ovih dana putem društvenih mreža hvali kako se krenulo s pripremama pa je ovakvu komunikaciju lako pripisati činjenici da se direktor već sada uživio i priprema za svoju ulogu na gradskim bedemima. S druge strane, provjerili smo i kako potez oko otvaranja obrta komentira predsjednik Turističkog Vijeća, gradonačelnik Mišel Jakšić. On nam je kazao da direktor turističke zajednice nema obvezu o svom obrtu obavijestiti niti njega kao gradonačelnika, niti Turističko vijeće.

– Prema našim saznanjima, do sada ničime nije došao u sukob interesa, mandat mu još traje, a njegove eventualno privatne planove stvarno ne znam. Što se tiče zaštite autorskih prava imena Renesansnog festivala, prema informacijama gradske uprave to nije istina, a i to je nešto što sigurno ne bi samo tako dozvolili, jer su gradonačelnici, direktori i ravnatelji prolazni, a institucije koje prezentiraju građane ostaju – komentirao je Jakšić.

No, bez obzira na činjenicu da je zakonski sve čisto i nema govora o sukobu interesa, građani imaju pravo dobiti jasne odgovore i objašnjenja od osoba na javnim funkcijama, posebno kada se radi o situacijama koje izazivaju sumnje ili nedoumice, a otvaranje obrta imenom Renesansni festival od strane direktora Turističke zajednice koja se godinama bavi isključivo njegovom organizacijom, svakako je upitno i diskutabilno.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTERESA ZA KUPNJU ČRNE GORE NEMA

Hrvatske šume smanjile cijenu, ali uzalud. Kultni restoran ponovno ide u zakup

ĐURĐEVAČKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Plaće djelatnicima gradske uprave idu gore, onima s visokom stručnom spremom i za 20 posto

VAŽNA OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Konzum iz prodaje povlači suhomesnati proizvod poznate kompanije. Svim će kupcima biti vraćen novac

Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

DRUŽENJEM U ŠTAGLJU TRI IGRAČICE OPROSTILE SE OD PODRAVKE

Larissa Kalaus odlazi u Mađarsku, Lea Franušić u jaku rumunjsku ligu

PALETA "TLAKAVACA" PALA S TERETNOG VOZILA

VIDEO Betonski opločnici rasuli se po državnoj cesti, policija regulira promet


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati