Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Lihvar iz Gvatemale pokušao Križevčaninu naplatiti nepostojeći dug – uključio se USKOK

Kada su supružnici Dragutin i Danica iz Majurca 2010. godine ugovorili zajam, nisu ni slutili u kakvu će se noćnu moru to pretvoriti. Iako su zajam prvotno ugovorili u Zagrebu s jednom od raspoloživih agencija koje su nudile povoljne uvjete, zajmodavac je bio s adresom u Kaliforniji, u SAD-u.  Baš je ovo detalj koji je presudan i koji može biti poučan za sve one koji traže brze zajmove i zbog tog zanemare da bi uzimanjem zajmova mogli upasti u svojevrsno dužničko ropstvo. Dakle, iako su zajam podmirili već nakon godinu dana, nakon nekoliko godina pristigla im je tužba, i to od njima nepoznatog gospodina iz Gvatemale, države u Srednjoj Americi.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ovaj neobični slučaj iz Majurca upućuje na sličnu priču kakvu sve češće prolaze neki naši građani, i to od strane kreditnih agencija koje od banaka i zajmodavaca otkupljuju dugove građana te ih zatim same potražuju. Spomenimo kako je krajem prošle godine Hrvatsku potresao skandal s najvećim curenjem podataka u svojoj povijesti, a mediji su se počeli baviti s ovom sve češćom praksom koje upućuju na mogući kriminal i lihvarenje. Gvatemalac je od spomenutih majurečkih supružnika tako zatražio 48 tisuća kuna zajedno s kamatama.

Do Ugovora o zajmu s Amerikancem Dragutin je došao nakon što više nije bio u mogućnosti vraćati zajam koji je ugovorio prije toga, a kako bi spriječio prodaju nekretnina u svom vlasništvu na koje je stavio založno pravo kao osiguranje za vraćanje kredita.

Navedeni su zajam ugovorili sa službenicom na adresi u Zagrebu, a vraćali su ga osobno gotovinom u nekoliko navrata kada bi putovali u Zagreb. Iako je rok otplate zajma bio dulji, oni su sav dug uspjeli podmiriti već 2011. godine, odnosno u manje od godinu dana, i to, dodajmo, kako je utvrdio sud, većim iznosom nego što je trebalo. Međutim, zajmodavac iz SAD-a potpisao je ugovor o ustupu tražbine s gospodinom iz Gvatemale te, kao hipotekarni vjerovnik, nije izvršio brisanje hipoteke koja je ostala upisana na spornim nekretninama te je svoje potraživanje, koje je već tada bilo nepostojeće, ustupio drugom zajmodavcu.

Supružnici su cijeli slučaj prijavili i USKOK-u koji je, prema njihovim  tadašnjim informacijama, pokrenuo kazneni postupak protiv nekoliko osoba, i to zbog sumnje u organizirani kriminal – lihvarenje. Sud je na kraju tužbu odbio, uz nalog tužitelju iz Gvatemale koji mora nadoknaditi trošak parničnog postupka u iznosu od 16.872 kune.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Prva svijeća je upaljena, klizalište otvoreno

FOTO/VIDEO Počeo koprivnički advent, građani navalili na kuhanac i kobase, znamo i cijene

"morate ići sasvim polagano, puževim hodom"

Vožnja “popularnim” šodarnim putem prava je avantura, vlasnici uništavaju automobile

MAJSTORI KOVAČI IZ PODRAVINE

FOTO: Marijan i njegovi sinovi jedini se bave gotovo pa izumrlim zanatom od Zagreba do Slavonije

Obitelj iz podravine ističe da je dijete bez razloga završilo u udomiteljstvu

Žele da im se djevojčica vrati, majku optužuju za zlostavljanje

VIDEO

Ova je čarobna snimka nastala jutros u snijegom prekrivenoj Podravini

đurđevački limitator

Dok ti zemu vozačku nesi još v kazni

Upišite pojam koji želite pretraživati