Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
priča koja vas bude z cipel zula

LIMITATOR: Žetelke – Ciglerove heroine i ponos Hrvatske

piše: Vladek Antolaš – MASTERMIND

Ova priča kuva još od 8. marta, no spletom tužnih okolnosti morala je zdurati do daljnjeg, ali sad je zbila vun. Spominjal sam prošli tjeden priču koja vas bude z cipel zula, no možd vas ne zuje, ali se nadam da vas bu posela koju minutu i da budete doživeli magiju žetve kroz priču o heroinama, „žetelkama“.

Magija žetve je negda kretala dok su žetelke klasje z rokami grlile prema kosici, a prije toga bi zapasale tri klasa za fertun da ih križa ne bole. Baš je tak i ovo doba žetve magično. Sunce omamljiva do te mere da se na horizontu fatamorgane, kažu pak nam se tak omađijanima oblaki z babinoga kuta dosmicaju i donesu plajde koje speru sve prašine, a i šodra z puta. No kosci odavno kose ne klepljo, a kosice hrđave zateknjene za šante. Oni žive tek u starim debelim prašnjavim knjigama i de kojoj sliki na zidu kakvoga muzeja. Magija žetve u ova moderna vremena ipak ne jenjava, ima tu svoje čari dok je videti prašinu za pravemi kombajni i prikolice z gunje opasane. Sadašnji kosci sede za volanom pod klimom i v belemi patikaj.

A de su tu žetelke? Dal još postoje i koju im je metamorfozu doneslo moderno vreme?

Naravno da postoje, one su tu med nami, vama poznate. Te žene su heroji koje žive i rade na poljoprivredi punim gasom. Ja jedne, meni poznate, viđam dost često, mislim, naidem na njih dok prolazim kroz Virje.
Ništ neobično bi rekli, no susret z jednom mi svaki put doslovce izbije dah, kladim se da nišće od vas neje prešel kraj nje ravnodušen, ak ne i zabezeknut. Navčimo se mi nekak pa nam je nakon par put normalno, ja svaki put sad i mahnem z auta, al de bi me ona z visoka vidla.
Neje ona sama, tu je i njezna mama. Da vas ne namatam više, one glede na ljude z visokoga samo zato jer voze ogromenske traktore.

To su Ciglerove dekle, to su po meni ponos Hrvatske i o njima sam stvarno mislil pisati kolumnu za Dan žena jer priča o njima je priča svih vrednih žena današnjice, priča o majčinstvu, priča o obitelji, ljubavi i točno priča kak se „život zove“, a sve isprepleteno srećom i tugom.

Baš u to vreme (prvog) sazrevanja teksta, ta obitelj, te žene su se se morale oprostiti od sina, muža i oca, iznimnog borca Davora, koji je godinama i godinama svoju opaku bolest baš radom poništavao.
I tak, neki dan susret s najmlajšom Ciglerovom v traktoru opet me trznul da vam donesem dio svojeg poštovanja prema tom fenomenu kojeg donosi svojim najmanje rečeno neobičnim radom. Vi koji ste ih vidli znate točno kak to zgleda, a ostali nek si malo ipak posednu i nek si zamisle kćer od 17 let v kombajnu koja kombajnera žito, a mama vu velikomu traktoru poterava još vekšu prikolicu za njom. No, sve je pod budnim okom bake Mire.

Da vi to vidite v živo, i vas bi opunola magija žetve koju nam donosi ova družba jakih žena kojima sam iskreni fan pa redovito pogledam njihove objave i storije z tih beskrajnih polja i ogromnih mašina, a to je u ovo vreme nameštenih tik tokova osveženje. Inače, neje samo žetva u pitanju – one dve same i sade i špricaju i bog zna kaj na 125 rali.

Zapravo ima četiri „žetelke“ (Ciglerove heroine), tri su vu Virju, a jedna također suludo vredna je otišla zamuž. Manuela, Blaženka, Monika i Mira su to.


Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”

Završen je proces dubinskog snimanja

Podravka poslala obvezujuću ponudu za tvrtke iz poljoprivrednog sektora Fortenove


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati