Rabarbara je biljka za koju mnogi misle da je voće, no ustvari se radi o povrću za koje puno ljudi nikad nije niti čulo. Stabljika se koristi u prehrambene svrhe i izuzetno je bogata vitaminima i antioksidansima. Listovi se ne jedu jer su toksični, a sadrže sastojak antrakinon koji je u većoj količini otrovan.
Zanimljivo je da su stabljike rabarbare manje kisele kad se uzgajaju u mraku, a takva rabarbara se obično uzgaja u staklenicima i bere se u kasnu jesen. Stabljika rabarbare ima mnoga ljekovita svojstva, a posebno štiti probavni sustav i bubrege, te sprječava razvoj tumora. Zahvaljujući tome, ovo povrće pruža značajan potencijal u razvoju antikancerogenih lijekova, piše Živim. Razina polifenola u rabarbari drastično raste ako ju ispečete, pa se zbog toga u borbi protiv tumora jede pečena.
Ova ljekovita biljka sadrži puno korisnih kiselina, mineralnih tvari, polifenola i vitamine C i B. Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt, odavno se koristi kao laksativ, lijek protiv zatvora. U manjim dozama može izliječiti i proljev. Također, stimulira metabolizam zbog čega je idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma.Rabarbara je bogata vitaminom A koji doprinosi normalnoj funkciji vida, radu imuniteta te zaštiti kože od oštećenja induciranih UV zračenjima. Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, potpora je imunološkom sustavu te potpomaže apsorpciju željeza. Kao i ostale zeljaste biljke i rabarbara je bogata vitaminom K koji je važan za pravilno zgrušavanje krvi. Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt zbog toga što sadrži dijetalna vlakna koja potiču rad crijevnih mišića, piše Kreni zdravo.
FOTO Podravski list