Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Listovi ove biljke su otrovni, ali stabiljka ima antikancerogeno djelovanje

Rabarbara je biljka za koju mnogi misle da je voće, no ustvari se radi o povrću za koje puno ljudi nikad nije niti čulo. Stabljika se koristi u prehrambene svrhe i izuzetno je bogata vitaminima i antioksidansima. Listovi se ne jedu jer su toksični, a sadrže sastojak antrakinon koji je u većoj količini otrovan.

Zanimljivo je da su stabljike rabarbare manje kisele kad se uzgajaju u mraku, a takva rabarbara se obično uzgaja u staklenicima i bere se u kasnu jesen. Stabljika rabarbare ima mnoga ljekovita svojstva, a posebno štiti probavni sustav i bubrege, te sprječava razvoj tumora. Zahvaljujući tome, ovo povrće pruža značajan potencijal u razvoju antikancerogenih lijekova, piše Živim. Razina polifenola u rabarbari drastično raste ako ju ispečete, pa se zbog toga u borbi protiv tumora jede pečena.

Ova ljekovita biljka sadrži puno korisnih kiselina, mineralnih tvari, polifenola i vitamine C i B. Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt, odavno se koristi kao laksativ, lijek protiv zatvora. U manjim dozama može izliječiti i proljev. Također, stimulira metabolizam zbog čega je idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma.Rabarbara je bogata vitaminom A koji doprinosi normalnoj funkciji vida, radu imuniteta te zaštiti kože od oštećenja induciranih UV zračenjima. Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, potpora je imunološkom sustavu te potpomaže apsorpciju željeza. Kao i ostale zeljaste biljke i rabarbara je bogata vitaminom K koji je važan za pravilno zgrušavanje krvi. Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt zbog toga što sadrži dijetalna vlakna koja potiču rad crijevnih mišića, piše Kreni zdravo.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Stiglo iz poljske

Zbog bakterije opasne po zdravlje s tržišta se povlači popularna namirnica

DIO NJIH JOŠ UVIJEK ČEKA ISPLATU POTPORA

Agencija za plaćanja ima obavijest za poljoprivrednike

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

FARMACEUTSKA TVRTKA PRIJAVILA HALMED-U

U tijeku je nestašica poznatih tableta za visoki krvni tlak

NEĆE GA BITI DO VELJAČE IDUĆE GODINE

Farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za snižavanje kolesterola

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

Upišite pojam koji želite pretraživati