Jednostavna, ali vrlo učinkovita prirodna mješavina može znatno poboljšati zdravlje i plodnost paprika, a istovremeno ih zaštititi od bolesti i štetnika i to bez uporabe kemikalija.
Priprema se tako da se u litru mlijeka ili pola litre mlijeka i pola litre vode doda 10 do 15 kapi joda (5 posto ili 10 posto), jedna žličica kurkume u prahu i jedna žlica sode bikarbone. Naime, mlijeko djeluje kao prirodni omekšivač i zaštitni film za lišće, jod ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje, kurkuma suzbija gljivice i bakterije zahvaljujući aktivnom sastojku kurkuminu, dok soda bikarbona regulira pH i tako sprječava razvoj bolesti poput plamenjače i pepelnice.
Nakon što se sastojci dobro promiješaju, smjesa treba odstajati 10 do 15 minuta, a zatim je treba procijediti kroz gazu ili fino sito kako bi se uklonio talog koji bi mogao začepiti prskalicu. Mješavina se ulijeva u prskalicu od dvije litre i nanosi na biljke rano ujutro ili kasno navečer, kada sunce nije jako, kako bi se spriječile opekline na lišću. Tretiranje se preporučuje jednom tjedno, a nakon obilnih kiša obavezno ponovno prskati čim se listovi osuše. Ova prirodna otopina nije samo preventivna, kod blagih infekcija može pomoći i u suzbijanju postojećih bolesti ako se reagira na vrijeme.
FOTO arhiva