Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"NESTAŠICE SU SVE DUŽE, VEĆE I ČEŠĆE"

Ljekarne u potpunosti ostale bez dva vrlo važna lijeka, a zamjenskih nema

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na dugačkoj listi lijekova čiju su nestašicu farmaceutske tvrtke prijavile Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nedavno su se našli i Plivin Phemiton te Novartisov Trileptal. Riječ je o vrlo važnim antiepilepticima kojih neće biti barem do kraja godine zbog razloga povezanih s proizvodnjom. Na istoj se listi ovih dana pojavio i dobro poznati antibiotik Klavocin, o čemu su doslovno svi mediji pisali, no za razliku od spomenutih antiepileptika, za Klavocin postoji ne jedan, već više zamjenskih lijekova s istom djelatnom tvari. Pacijenti koji boluju od epilepsije, a propisan im je u ovom slučaju Phemiton ili pak Trileptal, ne mogu ga tako jednostavno zamijeniti bilo kojim drugim antiepileptikom. To nam je pobliže objasnila mag. pharm. Dragana Banjanac, voditeljica Centralne ljekarne, jedne od 6 ljekarni koje djeluju u sklopu Zdravstvene ustanove „Ljekarne Koprivnica” i koje su nedavno u potpunosti ostale bez spomenutih lijekova.

– Pacijente kojima je prepisan koji od spornih lijekova bilo je potrebno na vrijeme upozoriti jer zamjenskog nema. Naravno, ljudima mijenjati terapiju ne smijemo pa ih se u tom slučaju treba uputiti obiteljskom liječniku, a on specijalisti koji će pacijentu za vrijeme trajanja nestašice odabrati zamjensku terapiju – pojasnila je Banjanac i dodala da su nestašice lijekova u zadnje vrijeme sve duže, veće, ali i sve češće.

– Nestašica se dogodi kad potražnja lijeka na tržištu ne pokriva zalihe na nacionalnoj razini, a razlozi su neočekivani i mogu biti povezani s proizvodnjom, distribucijom, kontrolom kvalitete ili recimo neočekivano povećanom potražnjom. Najteže je predvidjeti kad će nestašica završiti pa je komunikacija između ljekarna i liječnika jako bitna – kaže nam sugovornica.

Kako je Banjanac naglasila, mjesta panici nema jer će svaki pacijent uvijek na vrijeme znati ako je dobio zadnju kutiju propisanog lijeka jer se, pogotovo kad je o epilepsiji riječ, ne smije desiti da osoba naglo prestane s terapijom. Europski parlament je 2011. godine donio pisanu deklaraciju o epilepsiji zbog toga što predstavlja najčešći ozbiljni poremećaj moždane funkcije. Uz odgovarajuće liječenje do 70 posto oboljelih ne bi imalo napadaje, a 40 posto oboljelih u Europi ne dobiva takvo liječenje, navode iz HZJZ-a. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od epilepsije boluje oko 40.000 osoba, a također se pretpostavlja da oko 10 posto ukupne populacije diljem svijeta doživi jedan epileptički napad u životu.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NATJECANJE SE ODRŽALO U KUTINI

FOTO S njima nema šale, sestre Gabriela i Dorotea državne su prvakinje u boksu

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest

Radi se o igru Loto 7

Koprivničanac pogodio “šesticu” i zaradio pozamašnu svotu

Ovaj se vjerojatno pripremao za post na Veliki petak

FOTO Upali mu u dom, i u škrinjama našli preko 100 kila ribe, slijedi optužnica

Uručeni novi ugovori iz projekata Zaželi - prevencija institucionalizacije

Za osam programa osigurano više od sedam milijuna eura

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENIKE ŽUPANIJSKE UPRAVE

Narasla osnova za obračun plaće, božićnica, regres…

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati