Rabarbara je višegodišnja, zeljasta biljka za koju mnogi misle da je voće, no ustvari se radi o povrću. Karakteristična je po velikim listovima i trokutastoj dugoj mesnatoj stabljiki lijepe roza-crvene boje.
Rabarbara se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u Kini već tisućama godina, a u Europu ju je donio Marco Polo. Stabljika rabarbare se koristi u prehrambene svrhe, a izuzetno je bogata vitaminima i antioksidansima.
Listovi ove biljke se ne koriste u prehrani jer su toksični, a sadrže sastojak antrakinon koji je u većoj količini otrovan. U nekim slučajevima se koristi i ekstrakt ili prah korijena rabarbare iako njegova ljekovita svojstva nisu dokazana. Stabljike rabarbare su jako kisele zbog visokog sadržaja malične i oksalatne kiseline pa se zato najčešće priprema uz velike količine šećera. Zanimljivo je da su stabljike rabarbare manje kisele kad se uzgajaju u mraku, a takva rabarbara se obično dobije u staklenicima i bere se u kasnu jesen.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/05/20230505_114900.jpg)
Stabljika rabarbare ima mnoga ljekovita svojstva, a posebno štiti probavni sustav i bubrege, te sprječava razvoj tumora. Zahvaljujući tome, rabarbara pruža značajan potencijal u razvoju antikancerogenih lijekova, javlja Živim. Zanimljivo je da se razina polifenola u rabarbari drastično povećava ako ju ispečete, zbog toga se u borbi protiv tumora koristi upravo pečena rabarbara.
Ova ljekovita biljka sadrži puno korisnih kiselina, mineralnih tvari, polifenola i vitamine C i B. Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt, odavno se koristi kao laksativ, lijek protiv zatvora. U manjim dozama može izliječiti i proljev. Također, stimulira metabolizam zbog čega je idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma.
Rabarbara je bogata vitaminom A koji doprinosi normalnoj funkciji vida, radu imuniteta te zaštiti kože od oštećenja induciranih UV zračenjima. Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, potpora je imunološkom sustavu te potpomaže apsorpciju željeza. Kao i ostale zeljaste biljke i rabarbara je bogata vitaminom K koji je važan za pravilno zgrušavanje krvi. Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt zbog toga što sadrži dijetalna vlakna koja potiču rad crijevnih mišića, piše Kreni zdravo.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/05/20230505_114821.jpg)
Rabarbaru obično možete nabaviti na tržnicama tijekom svibnja i lipnja, a najbolje ju je potrošiti 2-3 dana nakon kupnje. Birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja rabarbare ovisi o njezinoj vrsti i načinu uzgoja. Ružičaste stabljike su najpopularnije među kupcima.
Neki smatraju da je rabarbara bolja ako su stabljike tamnije crvene boje. Međutim, boja nije povezana niti s okusom niti s kvalitetom. Razlika u okusu i kvaliteti prvenstveno ovisi o:
- vrsti tla,
- njezi biljke,
- Sunčevoj svjetlosti,
- količini vlage
Osobe koje inače imaju problema s bubrezima ili sa bubrežnim kamencima bi trebale izbjegavati konzumaciju rabarbare.
FOTO: Podravski list