Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
BERBA URANILA SKORO MJESEC DANA

Ljubica uzgaja breskve: “Rane sorte poharao je mraz, a sad strahujemo da tuča ne uništi vinogradarke”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Za Ljubicu Gašparov iz Prugovca, naselja na području Općine Kloštar Podravski, počela je berba breskvi. Trenutno ih uzgaja na površini od jednog hektara i ima 200 stabala, a najviše je vinogradarki. Na ranim sortama, kaže ona, berbe nije bilo.

– Rane sorte poharao je mraz. Znali smo da će nam niske temperature koje su bile krajem ožujka i početkom travnja napraviti štetu, ali dobro je da kasnije sorte mraz nije „pofurio”. Kao i za ostalo voće, i za breskve je berba uranila skoro za mjesec dana, što i ne čudi, jer zime skoro da i nije bilo – kaže Ljubica Gašparov. S obzirom na to da se klima stalno igra s nama, dodaje Ljubica, još će voćari imati solidnu sezonu.

– Sad strahujemo da tuče ne unište vinogradarke. Za mene bi to bilo pogubno jer je njih najviše u mom voćnjaku. No, mi smo tu nemoćni i jedino se možemo moliti da nas mimoiđu nevremena koja su sve češća i na našem području – priča nam Ljubica. O povećanju uzgoja breskvi Ljubica ne razmišlja jer bi u tom slučaju bila primorana na suradnju s otkupljivačima. Otkupne cijene su niske i njen uzgoj isplativim čini samo vlastita prodaja.

– Sve breskve prodam na placu i kućnom pragu. Sad je cijena dva eura i mogu reći da prodaja ide dosta dobro. Tek su se pojavile na placu pa su ih građani željni, ali breskva je i tijekom cijelog ljeta među najtraženijim voćem. Uzgajam i povrće pa ako se dogodi loša sezona s kojom sortom, nekako se pokrijem i guram dalje, iako bi nam bilo puno lakše da država ima malo više obzira prema nama domaćim proizvođačima – zaključila je Ljubica.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati